tirsdag 28. desember 2010

Jeg velger meg et Bjerketre.



Hvis det er sånn at min energi en gang skal ta bolig i noe annet på denne vakre jord velger jeg å bli et Bjerketre på en grønn eng på Jæren. Der skal jeg stå og nyte utsikten til Storhavet, der skal jeg vaie i vinden, måle krefter med nordavinden. Nyte årstidene. Føle meg sommervakker med grønne friske blader. Føle fuglene kile grenene der de sitter å nyter sola som senker seg et sted langt der ute i havet. Jeg vil føle meg temperamentsfull ikledd høstfarver. Drømme om sommer når dagen er kort og sneen ligger tungt på mine greiner. Kjenne den brus og forventning som kribler i alt levende når våren nærmer seg, og pollen skal spredes for å sikre nytt liv.

Jeg vil efterhvert bli et meget gammelt Bjerketre som kan kaste svalende skygge en varm sommerdag. Kanskje vil et forelsket par nyte skyggen, og i vakker fortrolighet utveksle planer og drømmer. Jeg vil bre mine beskyttende grener over dem og ønske dem det aller beste på reisen.

Jeg skal stå og svaie blant steingarder og trauste jærbuer i hundrede år, minst. Somme tider i strålende sol, somme tider i uvær og blest, somme tider i undring over de mange millioner stjerner der glir sakte forbi. Tenk om ...

onsdag 22. desember 2010

Jeg ønsker deg verdens beste jul..



Jeg vil med dette ønske akkurat deg som leser disse ord verdens beste jul! Det vil si en fredelig, kjærlig, morsom, leende, smilende, undrende, tradisjonsrik, ny, spennende og riktig god jul.

Dra dit du skal feire på en trygg måte, skynd deg ikke, du kommer tidsnok frem! Jeg har ikke en eneste venn og miste, lev dagen i dag og la gleden over livet ta førsteplass.

Og glem ikke å minnes de som levde engang, og som har betydd så mye for deg. Tenn et lys på dine kjæres gravsted. Jeg tenker på den tradisjonen som en lyslenke mellom de levende og de som lever at annet sted. Alt henger sammen med alt! gløm inte det!

De beste ønsker for julen, hilsen Adolf Vind Bircheland, personlig.

tirsdag 21. desember 2010

Årets TV program..



Hva gjorde sterkest inntrykk i året som gikk? Hva husker vi fra året som snart ebber ut. Her er min opplevelse av 10 utvalgte..

10. plass - ingenting er som forventningene til hvem som får tildelt årets fredspris! Har vi hørt om den utkårede noengang før? Er det Frelsesarmeen? Amnesty? Spenningen nærmest dirrer i rommet når den intelektuelle kapasitet Torbjørn Jagland på sitt Lierengelsk begrunner i det vide og det brede på noe som viser seg å være et forsøk på engelsk. Naboen trodde han hadde et vinnerbidrag til AFV- americas funniest videos! Vi lo til vi gråt... vi djøst geiv de prais to... osv... heheheheheee. Fredsprissendinga får den ærefulle tiende plassen, uten tvil.

9. plass - En leksjon i at tiden går og at verden går fremover dokumenteres heftig med dette program. Alles store nasjonalhelt, som løste ethvert mysteriun på 60 minutter, uansett hvor håpløst det enn så ut til å være.. The winner is Derrick på NRK formiddag.

8. plass - Migrapolis. Det er en verden der ute som skriker efter opplysning. Få exampe, va jø dele i deles famil når dere sitter hæ i stua å se TV. Viktig at dette opplyses om til folk flest. Migrapolisgjengen er uunværlige.

7. plass - 17 maisendinga på NRK. For å opprettholde balansen mellom det fremmede og det ekte norske. Man blir liksom så glad i hele seg når Kongefamilien står i enden av Karl Johans gate å gjør manns jobb med vinking og smiling, uansett vær. Nå forlanger en facebook aksjon at også Ari kommer seg opp på balKONGEN, jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg er hverken for eller mot, jeg liker å ha det le.

6. plass - Cupfinalen. David mot Goliat. Synd at de ikke fikk spilt i sine rosa drakter Follo. Det sies at Jan Thomas bare digger Follo, svette mannfolk i rosa tøy er jo noe sånne mannfolk virkelig setter høyt. Applaus.

5. plass - Dag. Atle Antonsen er en mester i humorfaget. At det blir litt meget av og til er bare greit. De fleste er jo overmett på julaften, og situasjonskomikk av slikt omfang kan bare Espen Eckbo gjøre bedre.

4. plass - Storbynatt. Programmet som ble hauset opp til de store høyder og fikk en Bård og en Harald som nok en gang sparket nedover i et anstrengt forsøk på å være morsomme. Den humorist som ikke tør sparke oppover er en...humorist som sliter med egen angst utenfor egen bolig da de er for flaue til å se seg selv i eget speil.

3. plass - Skavlan. Tøft med Svorsk. Vi blir i godt humør av Svorsk. Har du hørt den vitsen med dansken, svorsken og.., nei, det går jo ikke lenger.

2. plass - TV Vest er tilbake igjen. Hurra. Vi som har fulgt lokale TV sendinger siden Okka TV med dekoder og ÆTV i Stavanger osv. , simpelthen elsker denne herlige gjengen i TV Vest. Åsså vinner de 71 grader Nord. En stjerne som må skinne i mange år fremover. Gratulerer.

1. plass - hehehe holdt eg på å sei. Nei ungdommen nu til dags hverken rødmer, stotrer eller går i ring rundt grøten. Her snakker vi rett på sak, og alt er lov å prøve. Bare det blir god TV. Årets nykommer og årets vinner av en bærbar 50 tommer fra LG (Lifes good) er Trekant. Du trenger ikke lure på noe lenger, det er vist i dette program. Og snart kommer serien i samlebox.

mandag 20. desember 2010

Årets ditt og datt..



Det er kun noen hundre timer igjen av dette året, og jeg antar at en liste med navn har sementert seg. Det er en ære og en nytelse å få lov til å rangere en liste. Jeg kaster meg rett uti det, og utroper Mark Zuckerberg til nederste rangerte person i året som er gått. han er hovedansvarlig for at Adolf Vind Bircheland mistet langt over 1200 venner da hans forrige konto blev stengt. 10 plassen er herved utdelt til spott og spe.

På en sikker 9 plass du vi faind de moust interesting mann datt is gudd inn inglisj, and asvell lider åff de nobbell komitti. Thorbjørn Jagan.., eller Thorbjørn Jagland som det også kan sies.

8 plassen går til Knerten, for god dans og film i året som gikk.

7 plassen går til Lillebror, folk som snakker med pinner må alltid behandles med respekt. Gå ut i skogen og klem et tre. Blir man gammel nok, så byr treet opp til dans, med If livsforsikring som musisør.

6 plassen går til comeback-redaktøren i Dalane Tidende Gunnar Kvassheim. Opinionen og de som mener er nu røyket ut av sine gjemmer, og egersunderne vet atter en gang alt om hvem som sier hva om hvem som sa hva om hvem. Roen har atter senket seg i Eiekrysset, personlig så savner jeg den litt viltre Brumlebassen som trakk fortere enn sin egen skygge. For noen måneder så trodde de fleste at Egersund var et maktsentrum i Vest Norge, og kanskje litt i verden. Nu er ting bragt iorden igjen.
Jeg nevner tidligere politimester i Kristiansand Carl Rynning Tønnesen da han skulle beskrive Kristiansand. "Halvparten så stor som en amerikansk kirkegård, og dobbel så dau". Dette gjelder selvsagt ikke for Egersund, det bare nevnes.

5 plassen tildeles formidleren av den "gode kraften". Et så sjeldent og inderlig godt menneske som Snåsamannen er det sjelden jeg har møtt. Hans håndtrykk var som en Bjørnelabb, og i øynene hans strålte krefter fra en annen verden, som vi skal eie engang.

Det begynner å spisse seg til...

4 plassen går til Nostradamus. Vi takker for at han har skremt verden igjen, men han tar jo feil hele tiden. Verden finnes fremdeles, men han får nok rett til slutt?

3 plassen, bronseplassen, utdeles med fanfare til den utrettelige Arnt Olav Klippenberg. Han driver en blog som bringer artigheter på løpende bånd. For de lesere som ikke vet hvem Klippenberg er så google ham umiddelbart. Han er vel faktisk den mest landskjente egersunderen gjennom tidene? Tor Arne Hetland er Hedlandsbu! Og olympiader og sportsligheter gjelds ikke..

2 plassen går til den eneste med hytte på Geisbelgen som har gitt navnet til en Is. Egil Drillo Olsen har igjen gitt nasjonen tro på at vi kan vinne fotballkamper. Det blir nesten som Gros "det er typisk norsk å være god"!!! Fanfare og applaus. Klappsalve får du på Vitus apotek...

1 plassen går til mannen som leder noe som vil endre verden det neste 10 året. Prisen går til mannen som fikk oss til å se at det finnes en sannhet som ikke er offisiell. Vi har blitt fortalt den sannhet "noen" mente var den sannhet som burde fortelles for flest folk. Mannen har vist at det finnes arrogante hyklere i mange posisjoner, og at rikdom er noe som ofte er røvet på bekostning av rettferdighet og moral; som om vi ikke visste det!! Jeg gleder meg til å følge hendelser og begivenheter videre i årene som kommer: Det er for tiden vanskelig å ha urent mel i posen, det er det mange som har fått erfare. Og at historien gjentar seg er vel et uttrykk som atter kommer til sin berettigelse.

Førsteplassen går til Julian Assange.

Adolf Vind Bircheland gratulerer!!! Godt år om lidt!!

lørdag 18. desember 2010

Gome i støtet..



Det var det jeg visste. Forretningsideen er å få den "gule mann" interessert i Gome. Har nu korrespondert med min vennn Huan Hin Ho Ho Han i Beijing,. Han fikk ved Idd-tider ifjor sendt over en boks romtemperert Ryfylkegome-reisebox. Nu er et eventyr født. Tenk deg for et marked, minst et par milliarder gomeetende mennesker.

Her er det bare å rydde plass på bankkontoen, himmelen er grensen.

Hva skal Gome nå være godt for?? Potensen! Den gule mand eter alt som er godt for potensen. Så jeg sa til min venn at en seksbarnsfar på Tau, anbefalte Ryfylkegome. Da ble det liv i leiren...

torsdag 16. desember 2010

Raushet..



Det finnes mange situasjoner og overraskelser livet byr på. Av og til kjenner man hjertet dunke, andre ganger har man hjertet i halsen. Dette er kjente begrep, vil jeg tro. Den som byr seg frem med hjertet, mener noe med det. Uten hjerteslag intet liv.

Hjertevarme er et omholdt begrep, og en god ting å bli tildel. Raushet likeså. Vis deg selv raushet , vær raus med dine medmennesker. Prøv å være raus med noen som ikke fortjener det, de trenger det nok egentlig.

Dagen idag skal skinne i raushetens tegn! Blir du med?

(Jeg takker deg som leser disse ord, og især til den som kommenterer og står for det. Blogstatistikken viser at antall besøkende er mange, tusen takk. Det gir inspirasjon!)

mvh Adolf Vind Bircheland, personlig.

onsdag 15. desember 2010

Takk..



Jeg vil si noen ord om takknemlighet, og det å si ordet "Takk". Jeg undres over at det for mange blir vanskeligere og vanskeligere å vise takknemlighet. Ordet "takk" byttes med "få mer", "aldri nok" og alle disse andre forlangende ord og uttrykk. Det virker som om den boka mange er mest opptatt av er "Krav til.., rett på" boka. Jeg blir syk av at snørrunger ønsker seg Iphone og Ipads til jul. Det er ikke snørrungene sin feil, men den tankeløse foreldre som glisende og stolt står bak sin vesle forbruker. Hvor er et slikt samfunn på vei? Jeg mener at man navigerer mot et lykkeløst samfunn, der man efterhvert kun blir sett på som en konsument av varer og tjenester. Stadig flere lider av sykdommen gigantomani. Julegavene kan ikke bli dyre nok, store nok, tøffe nok og ihvertfall større enn naboens nok!

Det er sikkert mange som har det bedre enn oss, men jeg er sikker på at minst 4 milliarder mennesker lever under forhold som er så dårlige at ingen nordmann hadde akseptert det. Kontrasten blir stor til oppslaget i Dalane Tidende der en tydelig misfornøyd "bruker" av hjemmehjelpstjenester er sur over at han må legge seg kl kvart på ti. Han får ikke sett andre omgang i kveldsfotballkampen!!! Jeg skal ikke beskrive denne håpløse ytring mer, den taler for seg selv. De fleste mennesker i verden er ikke i nærheten av å kunne nyte luksusen hjemmehjelp. I stillhet kunne vedkommende ha fått seg TV på soverommet, og heller vist takknemlighet for at noen i det hele tatt kom til ham med hjelp og annet.

Det er gode tider for de som forlanger. Mediene får det til å høres ut som om hele eldreomsorgen i landet er dårlig. Det nekter jeg å tro. Ikke bli med kritikkløst i all verdens hylekor. Tider kan fort snu, og de som roper høyest har ikke nødvendigvis riktig.

Lev gode dager, vis takknemlighet og bruk ordet "Takk"...

Takk for oppmerksomheten, AVB.

onsdag 8. desember 2010

Jaget efter billigst og raskest, noen tanker...


Vårt samfunn har beveget seg urovekkende langt mot hele tiden å finne det billigste, det raskeste og det som er mest lettvint. Man tror at dette er gode målestokker på et godt liv og kvalitet. Man burde heller stille spørsmålet om hva man får igjen for pengene, hvorfor må vi være raskest, og hvorfor i all verden må alt være så forbasket lettvint?

Dette er tanker den enkelte kan tygge på, for derefter å bidra med sitt. For den som vil forbedre verden kan med hell, starte i dens sentrum og begynne med seg selv!

At enkelte lever i den enfoldige verden og i aviser betror at dersom bare private får tildelt jobben vil den bli utført billigere, og være like så god. For å sitere en kjent livspoet: "den største narr jeg har kjent, er han som tillige kalte seg intelligent". Hadde man spurt de mange uføre i vårt land, om alle krav til mer og mer effektivitet og reform har gjort dem bedre i stand, ville svaret blitt et rungende NEI.

Jeg tror ikke at tjenester blir bedre av at vi forlanger at det skal vaskes med ei fille i hver hånd. Jeg tror at det har betydning om noe blir servert med kjærlighet eller på samlebånd. Samlebåndssamfunnet er et kaldt samfunn. Alle skal gjøre sin jobb hurtig, billigst og produsere mest mulig. Vi lever i en verden som drukner i ting og tang og duppeditter vi ikke behøver, men som reklamen sier er kjekke å ha.

La disse ord følge deg inn i juletiden. Gi i gave en aften i dyp og god samtale. Gi en tur sammen med en du bryr deg om. Har du barnebarn så gi noen kvelder med barnevakt. Gi noen venner en fredagsrengjøring. Dette er gaver som er kjekke, spør du meg. Hva du gjør blir selvsagt opp til deg! Ha en fin førjulstid.

hilsen Adolf Vind Bircheland, personlig.

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..