fredag 30. oktober 2009

Alle trenger et slaaagord. (Uttales på Hauadialekt)


av Alvin Ohlav Whippenberg

I forbindelse med "Begeistringsuka 2009" ble ulike slagord og steder diskutert. Dette var et utrolig humoristisk og interessant emne. Som fenomen er slagord på full fart tilbake i den offentlige bevissthet. Det morsomste med utviklingen av nye slagord er at det kan få folk til å føle seg romslige selv om de ikke er det.

Man kan ved bruk av slagord prøve å endre en kollektiv oppførsel. "The big apple" er jo som kjent verdensbyen New York. Selv om et stort eple kan være fristende og vakkert, kan det smake både surt og søtt. En treffende beskrivelse på verdensbyen? Kanskje "Et passe stort eple" kunne vært en ide?

"The Windy city" er Chicago, og det er helt sant. Fra mitt besøk der husker jeg mye storslått bynatur og en kraftig vind (wind) fra de store sjøer. Det aller viktigste i valg av et slagord vil være at det som det slagordes om ikke fremstår som sludder og vås for store deler av de som bor i en verdensby der man har tiltalt kongehuset med "Dokkas Majesteta". En partifelle av "Dokkas Majesteta" lot seg nylig avbilde i en riksavis der hun i brede ordelag så til de grader alminneliggjorde et slottsbesøk med påfølgende spise og "fri bar". Selv om vedkommende ikke fikk underslått bestikket gikk hun etter eget utsagn ikke tomhendt derfra. Applaus. At vedkommende eventuelt hadde sitt opphav i et sted med et stor hjerte viser at diagnosen hjertefeil er nærliggende.

Som humorforsker vil jeg blåse liv i alle de Herrens basuner som er nødvendige for å hindre at en hel kommune, og et helt folk tabber seg offentlig ut. La meg på tampen bare få lov til å tipse om at "stedet med de små mus med store ører" fremdeles er ledig...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..