søndag 11. oktober 2009

Humorforskeren Alvin Ohlav Whippenberg

av Oda Keth Ørsdaalen
Jeg vil si at 11 oktober er til minde om den store skandinaviske humorforsker Alvin Ohlav Whippenberg. Han la ned et formidabelt kunnskapsarbeid for å finne fellestrekk ved humor. Han var meget pirret av å påvise ulikheter i humoren i eksempelvis nord Norge og den mer distanserte humoren i Skåne.
Whippenberg konkluderte i en doktorgradsoppgave fremført ved Lunds univeristet i Malmø i 1984. Denne er jo så kjent og banebrytende at videre presentasjon vil fremstå som fornærmede mot leseren.
Kort oppsummert kom Whippenberg frem til at "bainnskap" var nøkkelordet i den nord norske humor. Jo mer banning, jo bedre. I Skåne lo man mer av spøkerier med de Gudfryktige. Det virkelig sjokkerende i forskningen var da Whippenberg oppdaget utstrakt bruk av "Onneoksehumor" som var favoritten til endel bosettere på vestlandskysten av Norge.
"Onneoksehumor" har vokst frem, fra en sped begynnelse på Øxhnevad Jordbrugsakademi i 40 årene, og frem til dagens så omholdte og velkjente "Bing".
Det som var Whippenberg største oppdagelse var fasinasjonen over at selv om humoren ofte var ulik, var latteren den samme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..