onsdag 14. oktober 2009

Oluf Løwolds gate

av Adolf Vind Bircheland
I serien om gatenavnenes betydning er vi nu kommet til Oluf Løwolds gate. Mange lurer sikkert på hvem Oluf Løwold var, og hvorfor han har fått en gate oppkalt etter seg. Oluf var av profesjon byfogd i Stavanger for lenge siden, faktisk på 1800 tallet. Oluf var foregangsmann på mye. Han har blant annet inspirert foreldrene til en kjent nordnorsk humorist til sitt døpenavn, nemlig Oluf.
Oluf Løwold var av fin ætt, og hadde sterke blodsbånd til familien Løwenskiold som er en betydelig eier av skog i Osloområdet. far av Oluf, Harald, led av kraftig dysleksi. Dysleksi ble også benevnt som ordblindhet på denne tid. Egentlig var hans riktige navn Olaf Løwenskiold.
Man konkluderte med at tross alt kunne Oluf Løwoldnavnet også smukke barnet etter at en haug med uheldige omstendigheter hadde inntruffet. Som plaster på såret fikk Olav Løwenskiold oppkalt en gatestubb etter seg i flere norske byer. I verdensbyen med egen boulevard og aveny ble gaten inn til "Olufsro", døpt til nettopp... Oluf Løwolds gate

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..