torsdag 31. desember 2009

Det er tid for å bevege seg inn i det ukjente...


av Adolf Vind Bircheland

Det er tid for å bevege seg inn i det ukjente. Nyttårsaften er årets siste dag, og det føles riktig at det er sånt.

1 januar er årets første og kanskje aller beste dag. Nu har vi hele året foran oss, og, Gud bedre,her skal leves og her skal det bli myyyyeee gøy..

Ryktet om Adolfs død er betydelig overdrevet..

Lev og la leve....

tirsdag 29. desember 2009

Eventyrland..


av Adolf Vind Bircheland

Vinteren er en herlig tid.

Det er tid for hyttekos og skiturer. La det gamle året gli ut i historien, og gi slipp. Snart er det nytt år, 2010.

fredag 25. desember 2009

Kåringen er unnagjort, årets gate er:


av Adolf Vind Bircheland

Konkurransen har vært knallhard. Gaten i tet har undertiden skiftet flere ganger. Lenge lå Tondyldveien an til å bli årets gate, så blandet Peder Claussen og Mads NISSENS gate seg inn. Sistnevnte sies har forsøkt å bli favorisert , all den tid julen er en tid for nisser. Men ikke Mads Nissen, he he.

Redaksjonsmedlemmene står samlet bak vurderingen. Olve O. Kjerwald og Walther Weshovda Borje tok dissens på Rundevollsveien. Men efter hektisk bakromsaktivitet ble vinneren utnevnt med flertall. Kun Alvhin Olav Whippenberg var urokkelig. Han hevdet at Nyeveien var den eneste verdige kandidat.

Så nu robes ut et tre ganger tre hurra for vinneren , nemlig "Lyckliga gatan". Redaksjonen er rørt og stolt over det faktum at faktaopplysningene i sangen "lyckliga gatan du finns inte mer" for all tid er motbevist og debatten lagt i ro.

Hvor er din "lyckliga gatan"???

onsdag 23. desember 2009

God Jul kjære leser..


av Adolf Vind Bircheland

Kjære deg. Ja akkurat du som leser disse ord. Jeg ønsker for deg og dine nærmeste verdens beste julefeiring. Feir med måte slik at alle, barna inkludert, vil oppleve en jul som for dem vil være en "Minnenes jul" i en fremtidig "Minnenes verden".

Tondyldbærvin byr nytes i passe mengder, heller ikke mer. La ikke julens alkoholinntak styres av Per Pollestad (Podlesten), det å drikke med begge hender bør ikke være en sport som utøves i julen med barn til stede.

La meg få ønske deg en barnslig jul, med forventning og glede som i unge år!!

Ha en riktig God Jul.

Adolf Vind Bircheland, både personlig og pennefører.

mandag 21. desember 2009

En legende er borte.


av Adolf Vind Bircheland

En meget spesiell dag. Jeg ble meddelt det uventede og triste budskap om en legendes bortgang. Et menneske gjennom 90 lange år har smilt til oss for siste gang. Igjen sitter vi med minner. Minner om alt som var, og det var mye. Legenden har inspirert Adolfs pennefører til mang en spillopp. De var så eiegode de stundene vi delte i legendens stue. De siste år var redaksjonen innom legenden et par ganger i året, i forbindelse med at penneføreren besøkte verdensbyen.

Legenden har vært endel av penneførerens liv i alle år. Han tilhørte liksom det gamle, og de gamle. Hans hukommelse var god, og han fortalte interessert og engasjert om gamle dager. Han fulgte også nøye med i verdens begivenheter og mente noe om de viktige temaene. "Etter en bakedag, kommer en knagedag". Legenden var belest, og uttrykket "eg låg å leste" stammer fra ham.

Legendens historie om da han var i privatfly sammen med noen andre og fløy lavt over kjente heieområder er enorm. En nabo ble så begeistret at han kastet jakken ut av flyet da de fløy over hjemgården hans, ja liksom bare for å bevise at han hadde vært ombord i en flyvemaskin. Det endte med at jakken kilte seg ved styreroret, og flyet ble omtrent umulig å manøvrere. Heldigvis var det prest ombord, så de landet på Sola rett før bensintanken var skåltom.

Historiene er så mange, og minnene strømmer på en stakkars pennefører. Det vil for alltid bli annerledes å ta turen over Hetlandsheien fra nå av.

Takk kjære legende for at du har gledet så mange på ditt jordiske livs vei. Veien er nu til ende gått, og du har passert sløret.

Fred lyses over ditt minne.

Adolf Vind Birchelands pennefører, personlig

søndag 20. desember 2009

En hyllest til Podlest!!!


av Adolf Vind Bircheland

Snøen og Podlesten er to gode venner av meg personlig. Sammen er de dundermitt som Podlesten sier. Jeg har nu afsluttet en betydelig helg, med alskens julegodt i glass og på fat. Å du all verden, for et løft for mange da Podlesten segnet om kull i en Tondyldrus så stor og stigende at skrubben lett hadde blitt skremt.

Vi bakset, slet og løftet. Vi fikk dyttet Podlesten i alle bestanddeler ned i en hertil beliggende gjesteseng. Nu vet Adolf personlig hva snorking er! Podlestens innvoller må være skambankt. Gardinerne blafret, og naboen dertil forbandet. Politi på besøk. Men vi slapp dem ikke inn, Man må da tænke på førerrettigheterne man så sikkert har opptjent seg til.

Lettelsen i nabolaget var stor da Podlesten blev hentet av sin private jærske drosjechauffeur. Sneen og stormen til trods, det var nok godt å få ham tilbake til kjempers fødested, nemlig Pollestad.

lørdag 19. desember 2009

Alt er bra!!


av Adolf Vind Bircheland

Efterdønningene af climamødet i Kongens by slår inn over oss for fuldt. Foregangsmender i alle aldre forsøger at skræmme oss med at ting er i ubalanse. Ting er alltid i forandring, og ingenting vil noen gang være som det alltid har vært. Det ligger i livets natur at ting eldes og endres.

Istider kommer og istider går. Det har vokst palmer på Svalbard sa en engang, han tilhørte et klimapanel. Nu når de høye herrer har reist med sine private fly fra den ganske verden til Kongens by, og alt var til ingen nytte. Da tænker jeg på miljøet, og tænder mig en cigar...

torsdag 17. desember 2009

En dør.



av Redaktionsekretaer Olve O. Kjerwald

Et meget tilfreds uttrykk fant sted i mitt ansikt da jeg forstod betydningen av fotografiet. Dette er den berømte inngangsdør til Koldalsveien Kolonial. Ingen over, ingen ved siden, men sannelig mange under.

Nu er fasaden for alltid endret, og de storheder der her har handlede sitt engros over disk er skrevet ind i historiebøgerne på første classe. Den nu salige butikexpediteur Helene Hetland smiler endu fra sin himmelske seng til de mange kunder der var så omholdt af henne. En speciell tancke også til Taxichaffeur Gotfred Dybvang der konsumerede opptil flere flasker Brigg under hvert besøg.

Ja så sannelig var dette dager at mindes, ja så sannelig..

tirsdag 15. desember 2009

Jeg drømte at Vår Herre var en kvinne


av Adolf Vind Bircheland

Jeg drømte at Vår Herre var en kvinne,
med universets romsligste fang,
Hun satt der oppe og tenkte,
det var jo ikke dette jeg startet en gang

Jeg drømte at Vår Herre var en kvinne,
som elsker alle sammen på vår jord.
Hun tittet ned på oss å tenkte,
hvorfor lyttter de ikke til fredens vakre ord

Slik lå jeg denne natten med øynene åpne,
jeg tror jeg drømte det samme,
gang efter gang.
Jeg drømte at Vår Herre var en kvinne,
som skapte alt, ned til den minste fuglesang.

Jeg drømte at Vår Herre var en kvinne,
og slettes ingen allmektig mann,
Det var den beste drømmen man kan drømme,
kanskje får jeg drømme den nok en gang?

Tralalalalla julabyyyeeen...




av Adolf Vind Bircheland

Jeg gleder meg allerede til neste julabyen. Munkesang, munkegløgg med eller uten, bodselgere av høyeste kvalitet og en absolutt "højdare" hva angår julestemning. Adolf Vind Bircheland og Olve Kjerwald tok en runde på byen, og vil med dette dele noen minner som sitter på netthinnen som en stjernehimmel en vinternatt.

La de sødmefylte julestunder pakkes inn i den gode stemning der inhalerdes i sentrumsgaderne noe korte sekunder av evigheden. Bevar minderne slik at når du om lenge er blitt gammel og grå, kan fortelle om den gang det var juleby til de som da endnu er små.

Hvor heldige vi er som nettopp lever nu! Tenk på alle de som så gjerne ville sett en juleby som denne. Tenk om "Trygve" på Hauen dette hadde sett, ja da vil sangen ljomet så vakker og følelsesmessig tett. Mellom Varberg, Kontrari og Årstadfjell...

mandag 14. desember 2009

Her føler jeg mig vel..


av Adolf Vind Bircheland

I disse julehandelstider der gaver til kjente og kjære skal indkøbes i stor stil, vil jeg nu komme med en ide. Her presenterer Adolf den perfekte julegave. Gi bort et gavekort på en kveld med dype samtaler, rødvin inkludert. Gi bort en barnepasskveld til en travel småbarnsmor eller far. Inviter til en fottur til et ukjent sted.

Pakk inn et gavekort på stormtur langs jærstrendene en eftermiddag i vinter. Inviter i innpakket utforming til en levende lys Tondyldthekveld med gjester bare du kjenner!
At du overrasker med tondyldvin eller "kångjakk" som Podlesten sier er krydder.

Dersom du ikke til nu har kommet på hva du skal gi i julegave vil jeg foreslå en av de flotte skjortene i butikken til manden på bildet. For den ukjente læser vil jeg da anbefale at du hilser fra Adolf Vind Bircheland til verdens eneste Eivind Andreas Endresen! Be ham kjøre show...

Hva fremtiden bringer vet ingen...


av Adolf Vind Bircheland

Hva fremtiden bringer vet ingen, ei heller Adolf Vind Bircheland. Adolf har spådd i Moccagrut til den store gullmedalje i en uke. Det er drevet med "sporten" spåing i grut nærmest døgnet rundt. Jeg har "Blinket med lysan" for om mulig å prøve å forstå! Da nyheten om at Adolf var på vei til noe nyttårsaften, og ikke ville underholde oss på samme måte som det siste halvår kom mange og klare tilbakemeldinger som traff penneførerens hjerte. "La Adolf leve", "Ikke forlat oss Adolf" Den eiegode drosjeeier på Varhaug tilbakemeldte HØYT og TYDELIG osv osv osv..

Beslutningen er tatt i bestyrelsen efter lange, underholdende og grensesprengende møter. Hvem som fører Adolfs tanker i pennen er efterhvert kjent for mange. Det er helt greit det. Hvis denne nysgjerrigheten var eneste grunn til at de lot seg tekke av Adolf Vind Bircheland så var det vel det. Men det hersker ingen tvil om at Adolf Vind Bircheland har meget mer at bestille.

Husk derfor i fortsettelsen at Adolf Vind Birchelands verden er en illusjon. Illusjonen blir blandet sammen med virkelighet og forrektige hendelser. Miksen der man aldri helt aner hvor skjæringspunktet går skaper liv og nerve. Dette er noe av oppskriften som skal gi energi til fornyet liv. La tankene og eventyret få spillerom, la oss sammen kose oss over alle disse tingene i livet som er gode og gratis. La fantasien leve....

Adolf Vind Bircheland har lovet meg at han ikke skal benytte invitasjonen fra Obama om å bli fraktet i Air Force One fra Sola til tondyldlundene i Michigan på selveste nyttårsaften. Flyvemaskinen er avbestilt.

Hva som nå hender er umulig å forutsi. Adolf Vind Bircheland er i kjempe tralalala tralalala KANONFORM...

mandag 7. desember 2009

Hva bringer fremtiden?


av Adolf Vind Bircheland

Ingen vei går utenom! Den som lever på lånt tid gjør nettopp det. De siste dagers begivenheter har fremskyndet en ting som ikke kunne forseres.

Kaffegrut var nødvendig, og ekte Moccagrut ble anskaffet på rekordtid. Begjærlig kastet jeg meg over utfordringen om å avdekke hva fremtiden vil bringe. Vi i redaksjonen har bare mer og mer merket den innvendige slitasje det har vært å tilføre illusjonen om Adolf Vind Bircheland liv og leven.

Reisen har vært kjekk og av og til irriterende. Hensikten har alltid vært den beste. Det skal være gøy å ha det løye, og det skal være løye å ha det gøy. Dette mottoet har vært en ledestjerne for oss i redaksjonen. Undertiden har mange bidratt med spådommer om hvem som er Adolf Vind Bircheland? Jeg lurer på det samme somme tider.

Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvor skal vi? Sentrale spørsmål samtlige. Uansett har meningen vært å ha det både løye og gøy underveis. Redaksjonen har registrert at enkelte Adolfer har kommet og gått i ulike former undertiden. Dette var inkalkulert som en forventet risiko med prosjektet. Det finnes alltid "gratispassasjerer".

Nu driver redaksjonen tiden med å samle tråder. Dette nøstet er snart rullet sammen, men redaksjonen understreker at det ikke er slutten på noe. Kun starten på noe nytt.
Adolf Vind Birchelands verden er en verden som har levd på lånt tid!

I godt selskab, med både Tondyldvin, Tondyldcognac og til helt spesielle anledninger Tondyldthe vil en ny verden bli født....Kanskje?

fredag 4. desember 2009

Kvalitetsstempel til en verdensbutikk..


av Adolf Vind Bircheland

Det er med glæde og begeistring jeg tilslutter meg til disse fagre, og beskrivende ord der er meg sitert på oppslag i verdensbyens mest spennende eftablissement. Å kalle dette en butikk er en fornærmelse mot loschebroderen der betjener og underholder mennesker på stedet.

Her er trivsel og imødekommenhed fra første åndedrag.

Adolf Vind Bircheland anbefaler showtime i verdens mest sexy showroom.

onsdag 2. desember 2009

Kjekt med bursdag!!


av Adolf Vind Bircheland

Jeg er nettopp kommet igang igjen etter en formidabel bursdag. Det ble feiret etter alle kunstens regler, som seg hør og bør. Det er i henhold til min livsregel å ha det gøy og feire alt som feires kan. Jeg har delt ting litt på min måte. Jeg har en fødselsdag og tre burdager pr. år. Det gir et snitt på en formidabel feiring hver tredje måned, og da er det på plass!!!

Intet er vel som å ha bursdag 1 desember. Alle tenner lys, og er i julegodt humør. Tondyldgløggen er på sitt beste og livet er bare så gøy. Heldigvis er dagene korte slik at man får rikelig tid til alt som skal gjøres innomhus.

Intet er heller som å ha bursdag 1 april! Alle skøyeres favorittdag. Her er det lov hjemlet i sedvane og lure alle man klarer og orker. Sollyset begynner å gripe om seg, og det begynner å bli vår i luften. For en deilig dag å ha bursdag.

Bursdagen som jeg feirer 1 august er vel en av favorittene! Været er topp, den vakre eftersommeren er i anmarsj og livet leves ut maksimalt i alle retninger!

Det er bare en ting å si!! Flagget til topps..., og få deg selv et par tre bursdager ekstra. Åhhh Guuhhh det er deilig.

kommunesammenslåing



av Walther Weshovda Borje

Jeg har gått på kaffegrutspåingskurs hos en meget rennomert spåer i Lædhre. Jeg har nå utøvet denne tilnærmede vitenskap et par uker. Meget oppløftende resultater, og jeg er en fra naturens side en anerkjent mistenksom og skeptisk person. Jeg har funnet flere bortkommede eiendeler rundt i min bolig. Jeg fant sågar naboens gjenglemte gressklipper under veden i naboens garasje. At naboen sa at gressklipperen, av typen Husquarna og drives av muskelkraft, ikke var savnet, men lagret på stedet anser jeg som en bagatell.

Kruttsterk Coop kaffe fra varehuset Eikunda, blandet i foreskrevet mengde og forhold er rene sannhetserumet. I den forbindelse ble jeg bedt om å tyde grut i forbindelse med kommunesammenslåing i Dalane. Jeg gikk ivrig, men full av respekt til oppgaven. For å sikre meg nok grut til sikker spåing i et slikt enormt viktig tema forberedte jeg meg grundig. Jeg fikk kokt opp en ca 5 liter kruttsterk kaffe med dertil 1 kg pulver i riktige forhold. Nå er jeg våken på femte døgnet, men er sikker i min sak.

De fremste av de folkevalgte i de 4 dalanekommunene vil bli kontaktet av en departementsråd innen påsken 2013. En ledende herre (ser en bart) vil bli forelagt en formel kalt hokuspokus formelen. Dette medfører at de som slår seg sammen vil bli takket med at en strek slås over gjelden!! Dette er ett nytt og meget suksessfullt verktøy som staten tar i bruk for å avverge bølge nummer tre fra den verdensomspennende finanskrisen som rir verden som en svartedaue.

Ulike næringsinnviklere vil bli båret på gullstol, og flaggene vil vaie over kommuneriket. Det Liberale Folkeparti vil gjennoppstå og Per Pollestad vil bli forespurt om å bli ordfører i den nye kommunen som vil få navnet Cittalene.

Nu håper jeg snart at søvnen kommer.... gjesp zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzljhidyt

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..