tirsdag 7. juli 2009

Hvilken kaffegrut er best ?


Det har etter forrige bloginnlegg om spåing i kaffegrut nærmest vært en hærskare av spåinteresserte mennesker som har spørgsmål at stille. Det er ikke mulig med få ord å beskrive alle de gode ting kaffegrutspåing medfører. Jeg skal alikevel svare på noen hovedtrekk i i undringens verden.

Å spå i kaffegrut kan læres, men de aller beste spåere har medfødte evner som gjennom livet blir spisset og perfeksjonert. Man blir aldri helt utlært, men treffprosenten øker proposjonalt med økt innsikt.

Det har i ulike spåmiljøer hersket til tider livlig debatt om hvilken kaffegrut som egner seg best til spåing, og hvilken kaffegrut som gir de sikreste resultater. Her får man ofte svar som man roper i skogen. Jeg har eksklusiv informasjon til de som ønsker det, men jeg understreker at det hele dreier seg om en komplisert sammensetting av ingrediensene i evnen, viljen og gruten. Mange sverger til Tyrkisk kaffegrut, som avbildet til venstre. De som på folkemunne omtales som "spåkjerringer" benytter seg ofte av COOP kaffe som i enkelhet kjøpes på bl. a Forbruken. Størst treffsikkerhet er blandingen 40-40-20 med gul,rød og blå kaffe. Videre berettes at endel vestlendinger, da spesielt i spåmiljøet rundt hanseaterbyen Bergen sverger til Friele kaffegrut.

Det nevnes som en kuriositet at det i Trøndelag er populært å spe ut gruten flere ganger med karsk (sterk trøndersk sprit) før spåseansen begynner. Dette er ikke å anbefale da enkelte som har blitt meddelt upopulære spådommer har tillatt seg å gå berserk på en dertil animert og uverdig måte. Det siges at Lensmand i enkelt tilfeller har vært sidste utvei.

Jeg vil meddele at jeg personlig har hatt gleden av å få benytte kaffegrut fra en spesiell kaffeblanding fra et meget eksklusivt etablissement i den meget sentralt beliggende verdenssmåby Egersund. Etablissementet heter noe så eksklusivt og orientalsk som "Mocca", og er stedsplassert i skjønne og intime lokaler i Storgaten i denne så vakre by. Til min store undring er kafelivet langt fra hektisk, men efterhvert som byens barn oppdager hvilken eksklusivitet som befinner seg her i nærmiljøet vil det bli bakstreversk å ta et "tog te byen" for å gå på fine Caffeer.

1 kommentar:

  1. Henning Håmdråm Håmse10. juli 2009 kl. 01:13

    Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..