mandag 28. september 2009

Selvironi er "gøy".


av Adolf Vind Bircheland
Jeg fikk forleden telefonisamtale af min eiegode venn Per Pollestad, (Podlesten), meldingen der blev mottatt kunne ingenlunde disputeres til tvil og uklar samtale.
"Du må kåma hittøve med ai gong Adållf, å du ska få sjå kæ di he gjort med dai så bu på Årre". Jeg bestillte straks en drosjebil, for å ta mitt kunstnerlegeme til de grønne stepper som er innrammet i vakre håndlødde gråstensrekker Jeg forstod at Podlesten var i et godt humør over de "skøyerne" som hadde pyntet litt på de omboende på Orre sitt omnipotente selvbilde i form av skiltnavnet til deres uttalte lune , og luftige hjemsted.
Jeg har i eftertid vært i personlig kontakt med Statens navnekonsulentbyrå der det i sin tid var en akseptert oppfatning at der tre hus eller fler var samlet kunne betegnelsen "sentrum" tilknyttes stedsnavnet. Så var den misforståelsen tåkelagt!!!
Et stort og rungende H U R R A for Sylfest Lomheim og Gaute Hårr.

søndag 27. september 2009

Dundermedisin, uten tvil..


av Adolf Vind Bircheland
Ifølge seriøs og grundig forskning er nu den absolutte medisin som forebygger, lindrer og forhindrer all form for influensa et faktum. Forskermiljøet er efter sigende i en nærmest sjokkliknende tilstand. Stemningen sies å være euforisk og oppildnet!!
Allslags Tamiflu og "how do you do?" medisiner kan nu bare innleveres på nærmeste apotek. Løsningen er like enkel som genial, det enkleste er dynamitt!!
Det sies at Rigabalsam har kurert svineinfluensa, fugleinfluensa, eksem, hodeverk, dårlig humør, godt humør, halting, stamming og nysing. Med andre ord er det ingen grunn til å ikke ha Rigabalsam som en naturlig del af inventaret i ditt hjem.
Adolf Vind Bircheland personlig tiltrer forskningsmiljøet i denne sak, og utbringer en skål og lenge leve med den utsøkte drikk Tondyldvin.

torsdag 24. september 2009

Faximile af Trangviksposten


av Adolf Vind Bircheland
Jeg finder det underholdende at læse i herværende utgafe af Trangviksposten om den nu arrangerede uge for kærlighed og glæde. Enkefru Abrahamsen og den banditaktige sønd har nu fået oppleve omsorg der i lengre tid er blitt tillyst af redaktionen i herværende avis.
Trangvik arrangerer kærlighedsuge for åttende gang, og det er blivet lagt mærke til helt inn i Christianias avisredaktioner. Det bliver udtrykket begeidstring for evenementet, og det tillyses et liknende arrangement dog begrænsed til væstre Majorstuen.
Vi i redaktionen i herværende provinsavis slutter oss til de stående ovasjoner der udtrykkes i Tigerstaden. Det skulde ikke forundre redaktionen om det nattlige indbruddsforsøg i herværende urmageraffære kan innblande den banditaktige sønd til enkefru Abrahamsen. Kærlighed og omsorg er i sannhed skumle sager!

onsdag 23. september 2009

Hurra, det er "Kjærlighetsuke"....


av Adolf Vind Bircheland
Vi lever i hjertevarme tider. Tenk at det i en stor liten bygd sør i kjære Rogaland arrangeres et ukelangt intensivkurs i hjertevarme, vennlighet, samtale og musikk. Dette er just hva vi behøver som mannen sa til kjerringa.
Idag er det den store "klemmedagen"!! Tenk det! En dag man kan vandre rundt å klemme alt fra "gamle flammer" til trær. Jeg fikk så lyst til å gi det treet en klem! Ikke vær flau, det er absolutt lov. Det blir til og med nikket anerkjennende til en sådan handling. Jeg overnattet selv for noen kjærlighetsuker siden i oppsatt telt i nærheten av Rosland med... Hold an! Dette blir for privat!
Min oppfordring blir å komme seg til Sokndal så raskt som overhodet mulig. Her er ingen kjærlighetstid å miste.
Fra programmet som gjenstår nevnes "kjærlighetsbingo", bare ikke bli for visuell i tanken omkring dette. Du kan imorgen risikere å bli bedt på middag av noen tilfeldig forbipasserende! Fredagen starter med "kjærlig hilsen", noe som for enkelte betyr et morgennummer i "kjærlighetsbingoen"!!!
Fra det "lune hjørnet" arrangeres på fredagskvelden en "kjærlighetsquiz, eller på stavangersk "kem e samen med kem"?
Dette blir fort litt "meget" kanskje! La meg berolige med at tema for "kjærlighetsuken er "Rød dag". Alle som har levd en stund vet hva røde dager betyr! Så seniordans med innlagt tirsdagskos som ble arrangert igår kan vel nærmest anmeldes for villedende reklame!
Men la mottoet "kjærlighet hele året" stå ukommentert. Du må bara tia!!!.

tirsdag 22. september 2009

Vi skal le som vi aldri før har lodd!!


av Adolf Vind Bircheland

- tiltredes av Per Pollestad (Podlesten) med flere..


Det nærmer seg med sjumilssteg den meget lystige tid på året da disse eiegode herremenn (bildet) vil underholde tusenvis av forventningsfulle verdensborgere.


Jeg vil bare påminde deg som læser af denne blogg at uttrykket "løp og kjøp" aldri noensinne har vært mer korrekt enn i dette tilfelle!



Årets Siddis, Rune Bjerga, skal ankomme hver forestilling i en egensnekret hjulgående hestedrikke!!! Jeg sier ikke mer! Dette skal bli grævlig gøy. Nytt av året sies det at det vil bli trukket ut tre billetter på hver forestilling som får komme "bakscenen" og bli påspandert et glass nyyydelig Tondyldvin.

mandag 21. september 2009

Snart Nordsjøritt igjen!

av Adolf Vind Bircheland

Som en av hundrevis av egersundere som jevnlig spaserer den vakre strekning rundt Eie og betrakter den så til de grader vakre "hestedrikken" ved Slettebøvannets vestre bredd er en gladnyhet herved iferd med å slippes ut af sekken.

Hestedrikker har i alt for lang tid havnet et usentralt sted i "Minnenes verden". Den tid er nu forbi! Sentralt plasserte mennesker i kommunens irrganger har utvist besluttsomhet som mangler sidestykke. En mobil "hestedrikke" er innkjøpt til en beskjeden sum. Anretningen er tenkt benyttet i forbindelse med neste års Nordsjøritt.

"Hestedrikken" vil da bli fyllt med isbiter fra Fonns Bryggeri. Anretningen vil bli benyttet til nedkjøling av sportsdrikke. Det planlegges et salgsfremstøt av nytt produkt med arbeidstittel "Matjesmakrell". Sæsongen til nu har vært så tilfredsstillende at et betydelig kvantum påregnes utdelt deltagere som tilskuere i neste års hjulpedalering over Jærens luftige spisskammers.

Det er enda tidlig i planleggingsfasen, det eneste som er sikkert er at "hestedrikken" blir plassert ved Eigerøyveien 33 der deltagerne kan få seg en styrkedrikk før bakkene ut mot Hellvik.

Serveringspersonalet på denne "pit stop" vil være gruppelederne til partiene i kommunestyret.

Flere overraskelser er varslet!!

Leserbrev til Dalernes Tidende.


Vandalisering av kulturskatten Hestvad bro.

Jeg har i uminnelige tider gået min faste runde "rundt Eie". Denne rutebeskrivelsen får vel 117 % av alle egersundere til å nikke gjenkjennende, mens vår eiegode avis leses og morgenkaffe nytes. At vi bor i et område af verden der kan omtales som paradisisk er hevet over enhver tvil. Dog skjer det fra til til anden at der i vår lille andedam inntrer ukloke handlinger der må påtales af oss beboere. Vi er som andre verdensbyborgere i vår vestlige verden opptatt af at følge de regler og lover som vi er underlagt. Vi er alle enige om at der må findes en felles plattform i bunn av alt vi i bedriver. Nettopp for at samfunnet skal fungere er dette nærmest allmennt akseptered. Derfor blir restaureringen av vårt felles arvegods "Hestvad Bro" så vondt å lige.

Vi bor i en meget sjelden del av verden, sånn rent geologisk. Månelandskapet vi er så glade i er unikt. Derom hersker ingen tvil. Hestvad bro er bygget av nettopp slik sten. Et særkjenne for vår plett på jord! Jeg har lenge fulgt restaureringsarbeidet med stor interesse. Jeg har like lenge prøvd at holde min mund lukket i offentlig fora. Nu går det ikke lenger! At broen vandaliseres uten at der robes høyt er nu kommet til et brytningspunkt! Hvit sten fra det land som nærmest ligger vestenfor sol og østenfor måne, nemlig KINA, er fraktet til vår øyesten av en stenbro. Den nærmest snehvite sten skal brukes som kantsten!! Kulturkrasjet er absolutt og totalt! At et profesjonelt firma som "Risa" med dertil kompetent stab utfører arbeidet uten at sige til sin oppdragsgiver: STOPP!!, finder jeg høyst beklagelig.

Det har neppe vært vond vilje som er årsaken til dette, heller en villfarelse om at dette er endel af et globaliseringsprosjekt. Her gjelder det mer enn nogensinde at beholde sin tunge i rett mund! Hvis det er sten med rett historisk bakgrunn der efterlyses skal jeg umiddelbart, og uten opphold berolige den enkelte leser især. Hvorfor gå over bekken efter vand? Eller som i dette tilfellet, der jordkloden nærmest er forsert for å få "vand". Løsningen på stenmangelen har hele tiden befundet seg i vårt eiegode lokalmiljø. Jeg har på min facebook side gjentatte ganger oppfordret folk om at ta seg inn Koldalsveien til blant annet Vind Bircheland, Beiarlunden og omkringliggende herligheter. Man får fornyet sin energi, og utviklet sitt klarsyn så til de grader. Like bortenfor skiltet opp til omholdte Vind Bircheland på venstre side af grusveien før demningen ved Nodlandsvatnet ligger løsningen på hele Hestvad bro problematiken!!!! Verdens nydeligste kantsten ligger klar til afhenting og benyttelse på kulturskatten. I vår oljerikdom er det en smal sak å diskutere frem en felles forståelse mellom kjøper og selger!

La oss se stort på dette. Det er nødvendig i livets sammenhenger for at opprettholde det gode humør, entusiasme og begeistring! Som en lystig sammenlikning er det fornøyelig at det offentlige er kompromissløse dersom feil kitt brukes i restauering i gamle vindusruter. At det her har glippet som det aldri før har gluppet er et faktum like sikkert som at "Nisser og Bjerga" er årets revyhit! La det som skjer skje! Men la det være rett og riktig. Klarere kan det vel neppe sies.

Med de beste ønsker for fremtiden,Adolf Vind Bircheland

Mitt avslapningssted på Nokaasen


av Adolf Vind Bircheland
Dette måtte bare tvinge seg frem! Etter formidabel interesse for Adolfs avslappingssted på Nokkåsen, og uendelig mange henvendelser om hvor det er vakrest å beskue heiene inn mot Beiarlunden og Vind Bircheland , så jeg meg nødt til å meget diskre sette mitt navnetrekk på steinen som jeg bruker å støtte ryggen til.
OBS OBS. Dette kan vel også ses på som en slags topptur. Folk vil garantert strømme til Nokkåsen for å fylle sitt indre med vakker natur og gi påfyll til det indre landskap.
Stedet er ikke lett å få øye på, men det vil være lurt å sjekke østsiden litt nedenfor varden på sydsiden av gjerdet.
God tur.

fredag 18. september 2009

Stavangerensemblet - Samlekasse

av Adolf Vind Bircheland

Jeg vil på ingen måte fremstå som en bedreviter og retningsviser i folks musikkvalg, men nu overstrømmes jeg af de mest grunnleggende toner i den Rogalandske musikkverden! Dette må bare ropes ut høyt. Vel, nu skal det sies at det ikke er "nye" toner der fyller øret, men dette er mye mer enn musikk! Det er følelser. Det er grunnleggende 80 tall. Det er grøftefyll. Det er fine damer. Det er ikke fullt så fine damer. Det er utedans. Det er Egersundshallen. Det er nattrock på NRK. Det er dialekt. Det er julekvelden, 17 mai og kongebesøk på en gang.

Selvfølgelig er dette en samlekasse! Den er Stavangerensemblets oppsummering av en epoke. Da Stavangerensemblet første gang hadde konsert i Egersund kino tidlig på 80 tallet møtte kun en 8 - 10 personer. Alle så ut til å ha gått feil, ikkje løye det! De trodde det var det gamle Stavangerensemblet som skulle spille. Det er noe ganske annet, vet alle som har fått litt grå hår på kroppen?

Fra det bryter løs med Nattergal er det bare å nyte den styssta stintå, ittepå kan eg ikkje finna fingen! Ikkje løye det! De var jo Drevne damer. Så er det bare å skru på Radio, og Smått kan jo ve liga så godt! Hvis ikkje får du Trega deg igjen, finna deg ein Sjikkelige sjømann eller bare se Ud i det grå.Eg reiste te di i Bergen i min røde mini Morris. Der traff eg Blyge Harry som sa at det var vanskelig å ver Foggel idag!

Kvellen va kalle, så eg måtte ud å lofta vede.På min vei møtte jeg Jean Franskmann, han var kun ei sjel og ei skjorta. Han var litt skjev, og forelsket i Knud. Men slikt kan være farlig. Så Vogt dem for hunden. En ting er sikkert, de kan ta ifra oss møje, men Morningen e vår. Eg avslutte det heila med ein Dans.

Dette er bare et "må" for alle med digital avspillingsmulighet.

torsdag 17. september 2009

Den nesekolde tid..


av Adolf Vind Bircheland


Jeg vandret min daglige tur på en sti

solen varmet ikke lenger like godt

lyset var skråere nå

enn i sommer


snart begynner efterår og den nesekolde tid


jeg tittet opp på himlen

der fugler fløy i flokk

mot sydligere strøk

og en varmere sol

Akk, de er heldig

som slipper vinteren her

men det er jo også nemt at

rulle pleddet rundt sin kropp

med varme drikker og tanker om vår

onsdag 16. september 2009

Rundevollsveien, kanskje den mest kjente Rundevollsveien i verden..


av Adolf Vind Bircheland
Det har versert en livlig debatt i avisen "Gryllefjordingen" om hvilken Rundevollsvei som er den vakreste. Egersunds Rundevollsvei gikk av med seieren. Jeg øvde selv et visst påtrykk i debatten, og soler meg nå i glansen av herlige Rundevollsveien.
Rundevollsveien er på mange måter en ferd gjennom selve livet. Det var det som var ideen til byplanlegger Osckar Mittskill som var ansatt i heradet i begynnelsen av 1800 tallet.
Man fylles selvfølgelig med en enorm beundring når man siger ned gangstien fra Lyngveien. Utsikten utover Dalanes landskap er enorm. Man blir nærmest "dratt" innover mot Koldalsheiene. Pass opp!!! Avgrunnen er like i nærheten. Den bratte skråningen ned mot Årstaddalen har mange opp gjennom tidende blitt skremt av. Man kan rusle den slake bakken i retning nord. Husen ligger behagelig og vennlig på begge sider. Omtrent ved nr 80 skjer det!! Veien ned mot Hoveræget eller Rægehovet som enkelte morsomt hevder. Den kommer plutselig, og kan virke skremmende bratt. Opp til venstre går det en smal, men bratt sti opp til Lyngveien. Jeg velger å traske videre. Forbi trappene ved 61 b. Og så nærmer jeg meg Hyllebærveien! Herlig, vi er i Egersunds bærgatenavndistrikt. Desverre mangler jordbærbakken, bringebærstien, plommekroken og eplestien!
Den bratte bakken opp til Reeds hus passeres med stigende puls. Jeg ser nemlig opp den meget viktige og for alltid legendariske Tondyldveien. Veien som har betydd så meget for mitt liv. Jeg nevner Tondyldvin for de som enda ikke vet det! Jeg loffer videre forbi det "blå" huset der egersunderen Annanias i sin tid bodde. En kort liten bakke og vi er i gravlundland. Her har alle ekte egersundere kjente! Grunnen til at en vandring langs Rundevollsveien blir så sterk er at her har sterktruande bodd i generasjoner.
Plutselig er det liksom slutt!! Veien tar av til høyre. Og jeg vil rett fram over Terlandstykket! Den buen som vakre Rundevollsveien gjør gjennom det originale Årstadtunet er helt unødvendig. Jeg ville så gjerne ha vandret rett frem! Forstå det den som kan. Det at veien nå plutselig er omdøpt til Årstadgaten er et overgrep mildest talt.
Vi som i sin tid elsket rattkjelke fra det "blå" huset på Årstad og nedover bakken der vi svingte ned Kirkegaten, eller bare dro nedover Lerviksbakken har for all fremtid blitt frarøvet å repetere denne mulighet. Rett overfor drosjesjåfør Kvassheim bygde kommunen og de en svær mur og stengte denne mulighet. Ambulansegarasjen til de Berentsen ble også revet. Sykebilene ble vel stasjonert på sykehuset, tenkte kloke hoder. Så var det gjort.
Bare for å ha sagt det!!! Adolf, personlig

Fra en telefonsamtale i går aftens..


av Adolf Vind Bircheland
Store ting er på gang! Det er spådd i kaffegrut av en kjent person! Tiden vil vise nøyaktigheten av denne "nye" sannsiger.
Den blide, særdeles hyggelige og omgjengelige egersunderen Rune Nilson er ferdig med morgensending i Radio Norge! Meget leit vil vel 110 prosent av lytterne si. Han er påtenkt et høyere og meget viktigere embede enn radiomann.
Jeg mottok i går aften en telefonsamtale der oppsiktsvekkende nyheter blev meg til del. "Koldal Grubearbeiderforening for tidligere grubearbeidere" har ligget i seriøse og grensesprengende samtaler med Rune Nilson. Det planlegges guidede turer til disse herligheter inne i heie i Koldal. En reise i den lokale tid er utgangspunkt for opplegget, og oppmøteplass er 16 meter rett vest av Kinoen. Dette for å få den helt nødvendige kickstart på omvisningen. Eivind Andreas Endresen sin rolle er i støpeskjeen, men han vil fungere som knallgass på prosjektet! Rune Nilson besitter tunge lokalkunnskaper på grubeområdet, da han på ungdomsskolen skrev en meget eksemplarisk og omholdt oppgave om nettopp Koldal gruber.
Til nu har Koldal gruber bare vært tilgjengelig for lokalkjente og folk med GPS (bildet). Nu skal mange fluer samles under en smekk! Man vil starte en dominorekke av lokalopplevelser i eiegod og omholdt natur. Man vil legge vekt på Koldal gruber, Beiarlunden og Vind Bircheland som de "ukjente" perler dette er. Det jobbes med innlagt gardsbesøk på Trodle Nodland der det planlegges avspising av lefser (leppser) og gome (gåme).
Turen starter og slutter med innlagt menneskelig fyrverkeri 16 meter rett vest av Kinoen. Ja så sannelig dere, vi lever i spennende og uberegnelige tider....
Det ble igår aftens i samme åndedrag fortalt meg at årets julerevy "Nisser og Bjerga" vil bli husket som en av våre alles kjære Show Chows bedste noensinne. Videre ble det avslørt at Show Chow snart kommer til å tenke i nye baner! De vil relansere teltrevyer sommerstid med omholdt og minnerik allsang langs langbordene. Noe mer identitesbyggende og gjestfritt er vel neppe mulig å arrangere en sommersdag. Jeg får avslutte med et sitat av gromgutten Sven Arne Petterson: "Mai, Juni fiine måna"
Et tre ganger tre hurra for teltrevy, og flagget på full stang for Eigersund kommune. Den beste kommune mellom Sokndal og Hå - utvilsomt!!!

tirsdag 15. september 2009

Høst å sånt..


av Adolf Vind Bircheland
Vi står på terskelen til den mørke årstid. Så herlig dere. Tenk at nå slipper vi unna dårlig samvittighet for å ligge på sofaen med ei god bok om f.eks "kloppabygging før og nå".
Jeg skal i aften tenne noen ekstra stearinlys og ønske den mørkere årstid hjertelig velkommen. Naturen får hvile, og nytt liv forberedes under hver tue. For et privilegium det er å bo i dette vakre land. Heieområdene rundt vakre Vind Bircheland og i særdeleshet Beiarlunden blir som gullforgyllte i årstidens skrå sollys.
Jeg vil slå et slag for "smilet" og "vinket", og understreke dets universelle betydning. Det er mange mennesker i verden som skulle ønske de hadde mer å være takknemlig for, og smile av. Det underlige er at jo mer velstående vi blir, jo mindre smiler vi og høyere roper vi ut hvor elendig allting er. Jeg er så drittlei mennesker som klager og sutrer for bagateller, la heller takknemligheten få plass i livet!
Jeg ser tilbake på en aktiv og særdeles god sommer med visefestival og besøk til de fortyllende Tondyldvinmarker i Slovakien som absolutte høydepunkt. Nu forberedes høst og vinter på det mentale plan. God litteratur skal leses og poesiaftener i klubben oppleves. Lageret av Tondyldvin er så rikholdig at jeg ser neste vår vel i møte, og for egen regning ble tondyldcognacen så vellykket at utenlandske spiritoushus har meldt interesse.
Til slutt vil jeg som det upolitiske mennesket jeg er takke de folkevalgte for alle gode påfunn og uttalelser, særdeles varme tanker til sauegjetergruppen på vestlandet som får et nytt medlem. Alle karrikaturtegnere flagger på halv stang idag.

Lær meg å fly


av Adolf Vind Bircheland
I de siste sekunder av evigheten
lærte mennesket seg å fly
de sparte ikke på noe
for de kunne jo fly
Utsyn som fulgte med høyden kunne brukes til
å se hvis man ville
Benyttet man seg av muligheten til å kunne se, se og se?
Plutselig falt morgenlyset gjennom tett skog og store tre,
Hva var det de så, de som merket det?

mandag 14. september 2009

En efterårsåpenbaring.


av Adolf Vind Bircheland
Jeg ruslet en aften langs havet et sted
himmel og hav gikk i et
Efterårsvinden strøk meg kjærlig i sind,
som om den ville hviske meg sannhet og vise
hemmeligheten sin
Jeg kjente det rykket i sjelen et sted
se, se på den skyen som blåser afsted!
Mon, var det en sky eller var det noe mer?

fredag 11. september 2009

En aften i Anderledeslandet!!

av Adolf Vind Bircheland.

Selvsagt skal man ikke bare leve et liv med dans på roser!! Man skal ha det gøy, og le også. Det å le høyt og sammen med andre er helsebringende. Dette viser ny forskning soleklart.

Jeg er så imponert av det som forskningen til enhver tid finner ut av. Kaffe var i mange år særdeles usunt, noen års forskning og..., vips så var kaffe ikke farlig lenger. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet til kokt egg. Til min fortvilelse har forskningen sagt at egg var usunt da det inneholdt kolesterol! Min selvpålagte avholdenhet til egg ble her om dagen snudd til ellevill og uhemmet eggspising. Hvorfor? Jo, forskningen konkluderte med at det kolesterolet som var i egg slettes ikke var av den farlige sorten. Herlig! Nu venter jeg på helsevin, kondisjonssigaretter, slankesjokolade og andre helsebringende produkter.

Min umistelige venn, Arnt Olav Klippenberg, for tiden på ferie i utlandet "fortviler" over oppdagelser av utenlansk skjønnhet og velbefinnende. Han sammenlikner nydelige rundkjøringer med norske "kumlokk", og den særdeles vakre Helleren i Jøssingfjord har stupt på skjønnhetsskalaen! Jeg var selv beskuer av vakre hestedrikker i Slovakia. Nu har det seg slikt at det kryr av vakre hestedrikker i Tondyldlundene der. Ingen er alikevel i nærheten av Nyeveiens hestedrikke der den ligger så vakkert plassert ved slettebøvannets bredd!!

Det er nok mange vakre ting i utlandet, men de mangler jo en særdeles avgjørende ting. Nemlig sentral beliggenhet!!! Det nytter lite å utsmykke vakre rundkjøringer på Rivieraen. Noe så håpløst! Har de kanskje ikke hørt om den viktige verdensbyen Egersund? Jeg bare undres..Jeg var en gang i en by som hette Paris! Vet dere hva? De hadde pinede hermt etter Varbergtårnet i Egersund. De hadde plassert sitt Varbergtårn midt i byen! I Paris er de ikke så heldige som i Egersund som har en fjelltopp midt i byen å sette tårnet sitt på! Nei de måtte plassere den like ved si Eieåne. Jeg tror de kalte den for "Seinen"! Er ikke rart det tenkte jeg, for helsikke så seint vatnet rant der!

torsdag 10. september 2009

En første hjernestorming ...


av Adolf Vind Bircheland

Denne mannen er en levende legende, derom hersker ingen tvil. Ingen annen i hele verden finner på så meget uforutsett som denne herremann. Ja, fotografiet viser et oppfrisket fotografi av den kjære Per Pollestad.

På fotograferende øyeblikk var jeg inntyllet i Tondyldvinens herligheter, derfor er vel linsen noget ustabil!? Bildet er dog fra det vakre Denzhig, og på dette tidspunkt var maskeraden ikke avholdt! Ei heller hadde Hagabussen brent opp, og Podlesten var heller ikke arrestert! Dette er jo bare gode ferieminner efterhvert som de kommer på noen lysårs avstand.

Vel, nok tørrprat så langt. det tok virkelig av etter at podlesten hadde spist opp sin fingermat, og kledde seg ut i et dertil passende kostyme. Et slikt syn, i en slik form har vel neppe noen kunne forestille seg i de ellevilleste drømmer. Jeg vil anbefale maskeraden i Denzhig på det aller hjerteligste og så til de grader uforbeholdent tilskrive opplevelsen en "høydare". Slike opplevelser vokser ikke på "trær" i et menneskes liv.
Her ser dere et bilde av det kostymet Podlesten iførte seg på dertil egnet sted!. Herrejens, han tok h e l e oppmerksomheten fra de fleste. Og den energi som Podlesten viste var bare enestående. La det så være at jeg nu er noget følelsesmessig avstumpet som formidler dette syn, litt stykkevis. Jeg mener synsinntrykk formidles best ved bare halvkvedede viser. Nok så langt. Jeg må bare en tur inn til Beiarlunden i aften. Ja, jeg må rett og slett inn der for å komme i en gjenvatret posisjon. Alle disse utenlandske inntrykkene er lettere å plassere på en slik måte. Et hjertesukk til danske myndigheter! Ikke fortsett med alkoholservering på bensinstasjonene. Hvis Podlesten representerer den alminnelige Jærbu, kan det uten opphold konstateres at de ser på dette som ambulerende skjenking.
Allerede ved Hjørring på vei sydover kom Podlesten ellevill i blikket ut fra en dieselstopp på en bensinstasjon. "A D O L F !!!!, De servera raue pyllse mæ Mommolade og dai hæ øl, vin å sprit servering au". Da skjønte jeg at ferien til de Tondyldvinske marker lett kunne blitt til en slagmark. Noe som det til en viss grad blev.
Vi kjørte Hagabuss gjennom Danmark, stoppet på de fleste bensinstasjoner vi så. Spiste "Raue pyllsæ" og drakk mengder med utenlandsk mineralvann.  Vi sang karaoke, og ble robbet til skinnet i Schleswig Holstein.... Gøy var det da det hele var over. Det var alle enige om.. Puh..

tirsdag 8. september 2009

Bre dine vinger..., over Europa..!!!

av Adolf Vind Bircheland.

Ingen kan tenke alt riktig alene. Mange har forsoekt, mange har kommet et stykke paa vei. Livsveien er forunderlig og uforutsigbar for de fleste. Lykkeligst er man kanskje nar man ikke visste det. Jeg har lenge jobbet med det at lengte til steder man ikke er. Jeg finner det paakrevd at befinde mig annet sted for at faa et klarere lys over hverdagslandskabet.

Utlandet er et perfekt sted at betrakte sitt virke fra. Jeg er umaatelig glad i heieomraadene omkring Vind Bircheland, og Beiarlunden vil for alltid vaere selve rosinen i indrefileeten.  Men verden er faktisk mer enn det. Noen fjellnabber, og noen mil er alt som skal forseres saa er det hele anderledes.

Det Adolf Vind Bircheland har hatt vanskelig at forstaa er alle de menneskene som til stadighet legger begrensninger paa hverandre. De elsker at finne feil paa andre for paa den maate at hevde seg selv oppover. Dette blir for meg saa feil, saa feil.

Jeg er den stoerste tilhenger av at folk er forskjellige. Jeg elsker ulikhetene blant oss. Intet ville vel vaert mer kjedelig enn at alle hadde vaert som Adolf Vind Bircheland!!??. Mange i lokalmiljoet og nasjonalmiljoet jobber for at andre skal ha det morro. Det er ogsaa en maate at faa benyttet seg selv, ja naermest i ren terapiform. Ingens motiv er at kun underholde andre, egenterapien er virkelig et viktig og nodvendig element i det hele. Man ser det best paa avstand.

Jeg har det aldeles utmerket, og gleder meg stort til "Nisser og Bjerga" som skal underholde oss i juletider. Jeg sender med dette varme tanker og hilsninger til den flotte gjeng der er i arbeid for at forme showet.

Vannpumpene gikk i stykker paa Hagabussen, og sjaafoeren har konstatert svineinfluensa. Saa oppholdet her i utlandet er forlenget paa ubestemt tid. Hadde jeg bare funnet en med fugleinfluensa!!! Da skulle jeg ha satt han sammen med sjaafoeren som har svineinfluensa. Da hadde vi kanskje plutselig hatt griseflaks!!

mandag 7. september 2009

I utlandet fylles man med inspirasjon..(et lite reisebrev).

av Adolf Vind Bircheland

Jeg lover meg selv herved at jeg meget oftere vil ta turen utelands. Det gir ny dose energi til at orke veien videre. Nu skal vi snart vende Hagabussen nordover igjen. Jeg har lovet Podlesten en snartur innom Hamburg. Han sier at han "gloymde noge hjaa ai der". Jeg tror selvfolgelig pa Podlesten!!!?

Mitt kunstnerhjerte er sprekkferdig av nye ideer og motivasjon som vil komme til uttrykk i mitt atelier/skrivestue udover vinteren. Det er en herlighed at heve kunstnerlonn fra den Kongelige Norske Stat!

Mitt hjerte sprudler af lykke, og jeg vil spre solskinn og stjernedryss over deg som leser disse vakre ord. I aften griper jeg kanskje karaokemikrofonen og synger "We"ll meet again, don"t know where, don"t know when. But we will always meet again one sunny day". Hm hm og hm...Vakkert Adolf, veeeldig vakkert.

vennlig hilsen Adolf, personlig

søndag 6. september 2009

Per Pollestad, Podlesten, synger K A R A O K E !!!!!

av Adolf Vind Bircheland

Ja, nu skulle jeg hatt muligheten til at mangfoldigjoere et voldsomt inntrykk. Podlesten grep mikrofonen i aften og sang Karaoke. Og han fortsetter med flere!!! " Let the music play" med Barry White!!! "Do you belive in love" med Cher og her gaar det unna Gunnar eller Gonnar!!!!

Jeg skulle saa gjerne ha formidlet den hygge som nu oppleves af mig i det store utland. Et Hoeytrykk ligger vel plassert over slovakien og ting er bare helt topp. Bilder loves efterhvert som jeg igjen er plassert i min kunstnerbolig i alles kjaere "OKKA".

Jeg maa bare kaste mig ut paa livet. Ha en fin aften, det skal A D O L F   V I N D    B I R C H E L A N D   ha.

lørdag 5. september 2009

Lyd fra det store utland!!

av Adolf Vind Bircheland

Ja, her i utlandet skjer det jammen ting. Det er godt jeg har rikelig erfaring fra verdensbyen Egersund. det blir saa meget lettere a takle ting pa strak arm da.  Vi var vel neppe mer enn akkurat passert grensen til Tyskland da vi fikk truffet kriminalitet pa det groveste. Fotoapparat var plutselig borte sammen med penger og PC. Heldigvis hadde jeg 20 euro i mynt som ikke ble tatt! Da tok jeg like godt tre lodd i det nasjonale lotteri for avholdsfolkets forening. Jeg vant like enkelt som lett den nette sum av 10 000 euro, da blev den ferien reddet.

Har dog noen problemer med at laste bilder til internettet for at dele de mange vakre visuelle inntrykk der bliver meg og oss til gunst. Nu har vi reist noen dager rundt i Preussen og er nu vel installert i Slovakia. En aldeles nydelig kultur med flotte mennesker.

En oppklaring er krevd av dere lesere. Ja, ja og ja Per Pollestad var pa Reperbahn i Hamburg, og efter hva jeg kunne fornemme hadde han benyttet en betydelig sum Euro til glede og forlystelse. Vel, han er et voksent menneske!!! Et meeget storvokst menneske til og med. jeg far prove etter fattig evne a innprente i ham de dannede og vakre holdninger som jeg besitter. Jeg kan imidlertid for enhver nu afkrefte at Per Pollestad ikke  er i naerheten av a eie en kunstersjel i sitt omfangsrike legeme. Njet, nada, zip, no, nothing forever! Han er og forblir jaerbu...

Vel det besudler pa ingen mate min livshverdag. Nu skal jeg straks holde foredrag for en betydelig mengde fremmotte moteinteresserte kunstnersjeler. Temaet er det saa omholdte "Blink med lysan", som i kjaere Egersund sprer seg fra hus til hus i stadig storre tempo. Det er meg kommet for oeret at "Norge Rundt" redaksjonen har fattet interesse for fenomenet med all sin vennlighet og livsglede. Det sonderes muligheter for et innslag pa selveste fredagskvelden. I beste sendetid.

Vel. takk for nu. Nye opplevelser ventes , og den personlige opplevelseskonto skal bli velfyllt foer vi setter oss i Hagabussen, og vender panser og grill mot nord igjen. Jeg ser ikke bort ifra at jeg lar lese fra meg igjen!!

"Ingen vet hvor Adolf Vind Bircheland og Per Pollestad hopper, ingen vet hva som skjer da vi fyller vores kropper med nytraktet vin fra Tondyldlunder og bakker og berg utmed havet"

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..