mandag 21. september 2009

Leserbrev til Dalernes Tidende.


Vandalisering av kulturskatten Hestvad bro.

Jeg har i uminnelige tider gået min faste runde "rundt Eie". Denne rutebeskrivelsen får vel 117 % av alle egersundere til å nikke gjenkjennende, mens vår eiegode avis leses og morgenkaffe nytes. At vi bor i et område af verden der kan omtales som paradisisk er hevet over enhver tvil. Dog skjer det fra til til anden at der i vår lille andedam inntrer ukloke handlinger der må påtales af oss beboere. Vi er som andre verdensbyborgere i vår vestlige verden opptatt af at følge de regler og lover som vi er underlagt. Vi er alle enige om at der må findes en felles plattform i bunn av alt vi i bedriver. Nettopp for at samfunnet skal fungere er dette nærmest allmennt akseptered. Derfor blir restaureringen av vårt felles arvegods "Hestvad Bro" så vondt å lige.

Vi bor i en meget sjelden del av verden, sånn rent geologisk. Månelandskapet vi er så glade i er unikt. Derom hersker ingen tvil. Hestvad bro er bygget av nettopp slik sten. Et særkjenne for vår plett på jord! Jeg har lenge fulgt restaureringsarbeidet med stor interesse. Jeg har like lenge prøvd at holde min mund lukket i offentlig fora. Nu går det ikke lenger! At broen vandaliseres uten at der robes høyt er nu kommet til et brytningspunkt! Hvit sten fra det land som nærmest ligger vestenfor sol og østenfor måne, nemlig KINA, er fraktet til vår øyesten av en stenbro. Den nærmest snehvite sten skal brukes som kantsten!! Kulturkrasjet er absolutt og totalt! At et profesjonelt firma som "Risa" med dertil kompetent stab utfører arbeidet uten at sige til sin oppdragsgiver: STOPP!!, finder jeg høyst beklagelig.

Det har neppe vært vond vilje som er årsaken til dette, heller en villfarelse om at dette er endel af et globaliseringsprosjekt. Her gjelder det mer enn nogensinde at beholde sin tunge i rett mund! Hvis det er sten med rett historisk bakgrunn der efterlyses skal jeg umiddelbart, og uten opphold berolige den enkelte leser især. Hvorfor gå over bekken efter vand? Eller som i dette tilfellet, der jordkloden nærmest er forsert for å få "vand". Løsningen på stenmangelen har hele tiden befundet seg i vårt eiegode lokalmiljø. Jeg har på min facebook side gjentatte ganger oppfordret folk om at ta seg inn Koldalsveien til blant annet Vind Bircheland, Beiarlunden og omkringliggende herligheter. Man får fornyet sin energi, og utviklet sitt klarsyn så til de grader. Like bortenfor skiltet opp til omholdte Vind Bircheland på venstre side af grusveien før demningen ved Nodlandsvatnet ligger løsningen på hele Hestvad bro problematiken!!!! Verdens nydeligste kantsten ligger klar til afhenting og benyttelse på kulturskatten. I vår oljerikdom er det en smal sak å diskutere frem en felles forståelse mellom kjøper og selger!

La oss se stort på dette. Det er nødvendig i livets sammenhenger for at opprettholde det gode humør, entusiasme og begeistring! Som en lystig sammenlikning er det fornøyelig at det offentlige er kompromissløse dersom feil kitt brukes i restauering i gamle vindusruter. At det her har glippet som det aldri før har gluppet er et faktum like sikkert som at "Nisser og Bjerga" er årets revyhit! La det som skjer skje! Men la det være rett og riktig. Klarere kan det vel neppe sies.

Med de beste ønsker for fremtiden,Adolf Vind Bircheland

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..