tirsdag 28. desember 2010

Jeg velger meg et Bjerketre.



Hvis det er sånn at min energi en gang skal ta bolig i noe annet på denne vakre jord velger jeg å bli et Bjerketre på en grønn eng på Jæren. Der skal jeg stå og nyte utsikten til Storhavet, der skal jeg vaie i vinden, måle krefter med nordavinden. Nyte årstidene. Føle meg sommervakker med grønne friske blader. Føle fuglene kile grenene der de sitter å nyter sola som senker seg et sted langt der ute i havet. Jeg vil føle meg temperamentsfull ikledd høstfarver. Drømme om sommer når dagen er kort og sneen ligger tungt på mine greiner. Kjenne den brus og forventning som kribler i alt levende når våren nærmer seg, og pollen skal spredes for å sikre nytt liv.

Jeg vil efterhvert bli et meget gammelt Bjerketre som kan kaste svalende skygge en varm sommerdag. Kanskje vil et forelsket par nyte skyggen, og i vakker fortrolighet utveksle planer og drømmer. Jeg vil bre mine beskyttende grener over dem og ønske dem det aller beste på reisen.

Jeg skal stå og svaie blant steingarder og trauste jærbuer i hundrede år, minst. Somme tider i strålende sol, somme tider i uvær og blest, somme tider i undring over de mange millioner stjerner der glir sakte forbi. Tenk om ...

onsdag 22. desember 2010

Jeg ønsker deg verdens beste jul..



Jeg vil med dette ønske akkurat deg som leser disse ord verdens beste jul! Det vil si en fredelig, kjærlig, morsom, leende, smilende, undrende, tradisjonsrik, ny, spennende og riktig god jul.

Dra dit du skal feire på en trygg måte, skynd deg ikke, du kommer tidsnok frem! Jeg har ikke en eneste venn og miste, lev dagen i dag og la gleden over livet ta førsteplass.

Og glem ikke å minnes de som levde engang, og som har betydd så mye for deg. Tenn et lys på dine kjæres gravsted. Jeg tenker på den tradisjonen som en lyslenke mellom de levende og de som lever at annet sted. Alt henger sammen med alt! gløm inte det!

De beste ønsker for julen, hilsen Adolf Vind Bircheland, personlig.

tirsdag 21. desember 2010

Årets TV program..



Hva gjorde sterkest inntrykk i året som gikk? Hva husker vi fra året som snart ebber ut. Her er min opplevelse av 10 utvalgte..

10. plass - ingenting er som forventningene til hvem som får tildelt årets fredspris! Har vi hørt om den utkårede noengang før? Er det Frelsesarmeen? Amnesty? Spenningen nærmest dirrer i rommet når den intelektuelle kapasitet Torbjørn Jagland på sitt Lierengelsk begrunner i det vide og det brede på noe som viser seg å være et forsøk på engelsk. Naboen trodde han hadde et vinnerbidrag til AFV- americas funniest videos! Vi lo til vi gråt... vi djøst geiv de prais to... osv... heheheheheee. Fredsprissendinga får den ærefulle tiende plassen, uten tvil.

9. plass - En leksjon i at tiden går og at verden går fremover dokumenteres heftig med dette program. Alles store nasjonalhelt, som løste ethvert mysteriun på 60 minutter, uansett hvor håpløst det enn så ut til å være.. The winner is Derrick på NRK formiddag.

8. plass - Migrapolis. Det er en verden der ute som skriker efter opplysning. Få exampe, va jø dele i deles famil når dere sitter hæ i stua å se TV. Viktig at dette opplyses om til folk flest. Migrapolisgjengen er uunværlige.

7. plass - 17 maisendinga på NRK. For å opprettholde balansen mellom det fremmede og det ekte norske. Man blir liksom så glad i hele seg når Kongefamilien står i enden av Karl Johans gate å gjør manns jobb med vinking og smiling, uansett vær. Nå forlanger en facebook aksjon at også Ari kommer seg opp på balKONGEN, jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg er hverken for eller mot, jeg liker å ha det le.

6. plass - Cupfinalen. David mot Goliat. Synd at de ikke fikk spilt i sine rosa drakter Follo. Det sies at Jan Thomas bare digger Follo, svette mannfolk i rosa tøy er jo noe sånne mannfolk virkelig setter høyt. Applaus.

5. plass - Dag. Atle Antonsen er en mester i humorfaget. At det blir litt meget av og til er bare greit. De fleste er jo overmett på julaften, og situasjonskomikk av slikt omfang kan bare Espen Eckbo gjøre bedre.

4. plass - Storbynatt. Programmet som ble hauset opp til de store høyder og fikk en Bård og en Harald som nok en gang sparket nedover i et anstrengt forsøk på å være morsomme. Den humorist som ikke tør sparke oppover er en...humorist som sliter med egen angst utenfor egen bolig da de er for flaue til å se seg selv i eget speil.

3. plass - Skavlan. Tøft med Svorsk. Vi blir i godt humør av Svorsk. Har du hørt den vitsen med dansken, svorsken og.., nei, det går jo ikke lenger.

2. plass - TV Vest er tilbake igjen. Hurra. Vi som har fulgt lokale TV sendinger siden Okka TV med dekoder og ÆTV i Stavanger osv. , simpelthen elsker denne herlige gjengen i TV Vest. Åsså vinner de 71 grader Nord. En stjerne som må skinne i mange år fremover. Gratulerer.

1. plass - hehehe holdt eg på å sei. Nei ungdommen nu til dags hverken rødmer, stotrer eller går i ring rundt grøten. Her snakker vi rett på sak, og alt er lov å prøve. Bare det blir god TV. Årets nykommer og årets vinner av en bærbar 50 tommer fra LG (Lifes good) er Trekant. Du trenger ikke lure på noe lenger, det er vist i dette program. Og snart kommer serien i samlebox.

mandag 20. desember 2010

Årets ditt og datt..



Det er kun noen hundre timer igjen av dette året, og jeg antar at en liste med navn har sementert seg. Det er en ære og en nytelse å få lov til å rangere en liste. Jeg kaster meg rett uti det, og utroper Mark Zuckerberg til nederste rangerte person i året som er gått. han er hovedansvarlig for at Adolf Vind Bircheland mistet langt over 1200 venner da hans forrige konto blev stengt. 10 plassen er herved utdelt til spott og spe.

På en sikker 9 plass du vi faind de moust interesting mann datt is gudd inn inglisj, and asvell lider åff de nobbell komitti. Thorbjørn Jagan.., eller Thorbjørn Jagland som det også kan sies.

8 plassen går til Knerten, for god dans og film i året som gikk.

7 plassen går til Lillebror, folk som snakker med pinner må alltid behandles med respekt. Gå ut i skogen og klem et tre. Blir man gammel nok, så byr treet opp til dans, med If livsforsikring som musisør.

6 plassen går til comeback-redaktøren i Dalane Tidende Gunnar Kvassheim. Opinionen og de som mener er nu røyket ut av sine gjemmer, og egersunderne vet atter en gang alt om hvem som sier hva om hvem som sa hva om hvem. Roen har atter senket seg i Eiekrysset, personlig så savner jeg den litt viltre Brumlebassen som trakk fortere enn sin egen skygge. For noen måneder så trodde de fleste at Egersund var et maktsentrum i Vest Norge, og kanskje litt i verden. Nu er ting bragt iorden igjen.
Jeg nevner tidligere politimester i Kristiansand Carl Rynning Tønnesen da han skulle beskrive Kristiansand. "Halvparten så stor som en amerikansk kirkegård, og dobbel så dau". Dette gjelder selvsagt ikke for Egersund, det bare nevnes.

5 plassen tildeles formidleren av den "gode kraften". Et så sjeldent og inderlig godt menneske som Snåsamannen er det sjelden jeg har møtt. Hans håndtrykk var som en Bjørnelabb, og i øynene hans strålte krefter fra en annen verden, som vi skal eie engang.

Det begynner å spisse seg til...

4 plassen går til Nostradamus. Vi takker for at han har skremt verden igjen, men han tar jo feil hele tiden. Verden finnes fremdeles, men han får nok rett til slutt?

3 plassen, bronseplassen, utdeles med fanfare til den utrettelige Arnt Olav Klippenberg. Han driver en blog som bringer artigheter på løpende bånd. For de lesere som ikke vet hvem Klippenberg er så google ham umiddelbart. Han er vel faktisk den mest landskjente egersunderen gjennom tidene? Tor Arne Hetland er Hedlandsbu! Og olympiader og sportsligheter gjelds ikke..

2 plassen går til den eneste med hytte på Geisbelgen som har gitt navnet til en Is. Egil Drillo Olsen har igjen gitt nasjonen tro på at vi kan vinne fotballkamper. Det blir nesten som Gros "det er typisk norsk å være god"!!! Fanfare og applaus. Klappsalve får du på Vitus apotek...

1 plassen går til mannen som leder noe som vil endre verden det neste 10 året. Prisen går til mannen som fikk oss til å se at det finnes en sannhet som ikke er offisiell. Vi har blitt fortalt den sannhet "noen" mente var den sannhet som burde fortelles for flest folk. Mannen har vist at det finnes arrogante hyklere i mange posisjoner, og at rikdom er noe som ofte er røvet på bekostning av rettferdighet og moral; som om vi ikke visste det!! Jeg gleder meg til å følge hendelser og begivenheter videre i årene som kommer: Det er for tiden vanskelig å ha urent mel i posen, det er det mange som har fått erfare. Og at historien gjentar seg er vel et uttrykk som atter kommer til sin berettigelse.

Førsteplassen går til Julian Assange.

Adolf Vind Bircheland gratulerer!!! Godt år om lidt!!

lørdag 18. desember 2010

Gome i støtet..



Det var det jeg visste. Forretningsideen er å få den "gule mann" interessert i Gome. Har nu korrespondert med min vennn Huan Hin Ho Ho Han i Beijing,. Han fikk ved Idd-tider ifjor sendt over en boks romtemperert Ryfylkegome-reisebox. Nu er et eventyr født. Tenk deg for et marked, minst et par milliarder gomeetende mennesker.

Her er det bare å rydde plass på bankkontoen, himmelen er grensen.

Hva skal Gome nå være godt for?? Potensen! Den gule mand eter alt som er godt for potensen. Så jeg sa til min venn at en seksbarnsfar på Tau, anbefalte Ryfylkegome. Da ble det liv i leiren...

torsdag 16. desember 2010

Raushet..



Det finnes mange situasjoner og overraskelser livet byr på. Av og til kjenner man hjertet dunke, andre ganger har man hjertet i halsen. Dette er kjente begrep, vil jeg tro. Den som byr seg frem med hjertet, mener noe med det. Uten hjerteslag intet liv.

Hjertevarme er et omholdt begrep, og en god ting å bli tildel. Raushet likeså. Vis deg selv raushet , vær raus med dine medmennesker. Prøv å være raus med noen som ikke fortjener det, de trenger det nok egentlig.

Dagen idag skal skinne i raushetens tegn! Blir du med?

(Jeg takker deg som leser disse ord, og især til den som kommenterer og står for det. Blogstatistikken viser at antall besøkende er mange, tusen takk. Det gir inspirasjon!)

mvh Adolf Vind Bircheland, personlig.

onsdag 15. desember 2010

Takk..



Jeg vil si noen ord om takknemlighet, og det å si ordet "Takk". Jeg undres over at det for mange blir vanskeligere og vanskeligere å vise takknemlighet. Ordet "takk" byttes med "få mer", "aldri nok" og alle disse andre forlangende ord og uttrykk. Det virker som om den boka mange er mest opptatt av er "Krav til.., rett på" boka. Jeg blir syk av at snørrunger ønsker seg Iphone og Ipads til jul. Det er ikke snørrungene sin feil, men den tankeløse foreldre som glisende og stolt står bak sin vesle forbruker. Hvor er et slikt samfunn på vei? Jeg mener at man navigerer mot et lykkeløst samfunn, der man efterhvert kun blir sett på som en konsument av varer og tjenester. Stadig flere lider av sykdommen gigantomani. Julegavene kan ikke bli dyre nok, store nok, tøffe nok og ihvertfall større enn naboens nok!

Det er sikkert mange som har det bedre enn oss, men jeg er sikker på at minst 4 milliarder mennesker lever under forhold som er så dårlige at ingen nordmann hadde akseptert det. Kontrasten blir stor til oppslaget i Dalane Tidende der en tydelig misfornøyd "bruker" av hjemmehjelpstjenester er sur over at han må legge seg kl kvart på ti. Han får ikke sett andre omgang i kveldsfotballkampen!!! Jeg skal ikke beskrive denne håpløse ytring mer, den taler for seg selv. De fleste mennesker i verden er ikke i nærheten av å kunne nyte luksusen hjemmehjelp. I stillhet kunne vedkommende ha fått seg TV på soverommet, og heller vist takknemlighet for at noen i det hele tatt kom til ham med hjelp og annet.

Det er gode tider for de som forlanger. Mediene får det til å høres ut som om hele eldreomsorgen i landet er dårlig. Det nekter jeg å tro. Ikke bli med kritikkløst i all verdens hylekor. Tider kan fort snu, og de som roper høyest har ikke nødvendigvis riktig.

Lev gode dager, vis takknemlighet og bruk ordet "Takk"...

Takk for oppmerksomheten, AVB.

onsdag 8. desember 2010

Jaget efter billigst og raskest, noen tanker...


Vårt samfunn har beveget seg urovekkende langt mot hele tiden å finne det billigste, det raskeste og det som er mest lettvint. Man tror at dette er gode målestokker på et godt liv og kvalitet. Man burde heller stille spørsmålet om hva man får igjen for pengene, hvorfor må vi være raskest, og hvorfor i all verden må alt være så forbasket lettvint?

Dette er tanker den enkelte kan tygge på, for derefter å bidra med sitt. For den som vil forbedre verden kan med hell, starte i dens sentrum og begynne med seg selv!

At enkelte lever i den enfoldige verden og i aviser betror at dersom bare private får tildelt jobben vil den bli utført billigere, og være like så god. For å sitere en kjent livspoet: "den største narr jeg har kjent, er han som tillige kalte seg intelligent". Hadde man spurt de mange uføre i vårt land, om alle krav til mer og mer effektivitet og reform har gjort dem bedre i stand, ville svaret blitt et rungende NEI.

Jeg tror ikke at tjenester blir bedre av at vi forlanger at det skal vaskes med ei fille i hver hånd. Jeg tror at det har betydning om noe blir servert med kjærlighet eller på samlebånd. Samlebåndssamfunnet er et kaldt samfunn. Alle skal gjøre sin jobb hurtig, billigst og produsere mest mulig. Vi lever i en verden som drukner i ting og tang og duppeditter vi ikke behøver, men som reklamen sier er kjekke å ha.

La disse ord følge deg inn i juletiden. Gi i gave en aften i dyp og god samtale. Gi en tur sammen med en du bryr deg om. Har du barnebarn så gi noen kvelder med barnevakt. Gi noen venner en fredagsrengjøring. Dette er gaver som er kjekke, spør du meg. Hva du gjør blir selvsagt opp til deg! Ha en fin førjulstid.

hilsen Adolf Vind Bircheland, personlig.

fredag 29. oktober 2010

En lei nyhet..


av Adolf Vind Bircheland

En elendighet har inntruffet. Facebook-kontoen er deaktivert, uvisst av hvilken grunn. Jeg får ikke lenger tilgang til min egen konto, og jeg har sparsomt med muligheter til å spa opp alternativer.

Jeg har opprettet en ny facebook-profil, det er navnet Adolf Vind Bircheland som videreføres. Vil du overføre og videreføre vennskapet? Vær vennlig å send en venneforespørsel...

mvh Adolf Vind Bircheland, personlig

onsdag 27. oktober 2010

Finn ditt avslapningssted..


av Adolf Vind Bircheland

Finn ditt eget helt private avslapningssted der du kan hente krefter og finne balanse og indre ro. Gjør stedet så sterkt i ditt indre at du kan oppsøke det selv om du ikke har mulighet til å gå der fysisk. Et slikt sted burde ethvert menneske med ambisjoner om god helse, godt humør og livsglede finne. Derefter bør hver enkelt utvikle sitt sted til et sted som kan oppsøkes i alle livets situasjoner der man kan ha behov for å trø et steg tilbake.

Et slikt sted kan like gjerne være en strand, et høyfjell eller et kafebord langs en travel gate. Hva som passer for deg er det viktige. Dette er videre et bevis på at ulike ting fungerer ulikt på ulike mennesker. Tankemåten er veldig unorsk, her lærer vi i sosialdemokratiets likebehandlende ånd at det som passer for meg skal passe for deg. Der alle behandles likt behandles ingen rettferdig.

Du kan ha flere avslapningssteder, alt er lov. Tren på å projisere deg selv til ditt sted uavhegig av tid og sted. Dagens tips blir derfor å finne et slikt sted, kanskje du allerede har det?

mandag 25. oktober 2010

En liten tanke falt ned et sted..


av Adolf Vind Bircheland

Hvor er vel det hele deilig. Det er nu bare en ting jeg til stadighet må minne meg selv om. Vær nu ikke for streng med deg selv, tenker jeg. Ofte faller jeg i den leie tanke at være en hård sensor mot mig selv. Jeg retter et kritisk blikk på egne besyv og udgjorte affærer, og bedømmer hårdt. Jeg skulle vel egentlig tro at så er det vel ikke ment fra Ham som alle ting vet?

Jeg har skrevet det ned, oppskriften på suksess. Man skal tale vel om andre og sig selv. Man bør tillate seg en solid og romslig tabbekvote. Det trengs. Hvis man ikke vil gjøre feil, gjør man intet. Altså velger man livet, og leve dette aktivt vil man gjøre feil. Det er ikke galt å gjøre feil. Lær av feilene.

Jeg er glad for at jeg fra Ham som allting vet er utstyrt med en solid tabbekvote. Det er nok du som leser disse ord også.

Åhh så herlig et liv!! Tenk å få reise gjennom livet på 1 klasse med en solid tabbekvote. Så gøy!! Lev, og la leve..

fredag 22. oktober 2010

Dagens lille tanke..


av Adolf Vind Bircheland

Jeg satt og nøt utsikten fra kjøkkenvinduet, solen var iferd med å smelte nattens rim, og fuglene viste sin takknemlighet for den ekstra fuglemat der var blitt dem tildel. Livet smiler, tenkte jeg der og da.

Det er vel slik at den utsikt man har fra livets li til enhver tid endrer seg eftersom man kommer høyere. Det som var viktig før, er ikke viktig lenger. Slik oppleves det ofte. Selv om enkelte ting vil beholde sin viktighet til evig tid, uansett hvor man betrakter det fra. Det påminner oss mennesker at alt er i utvikling, alt er i forandring. Slik har det alltid vært. Ofte hører man folk si at "ting var bedre før", eller "det er ikke sånn som før"! Hvor en fortreffelig treffsikkerhet disse menneskene har. Et slikt utsagn kan aldri bli feil. Det strider rett og slett imot livets gang, og natur.

Den artigste narr jeg har kjent er den som sa at "det var ikke sånn som dette før, det var myye bedre". Faktisk var dette et menneske som til slutt endte sin tankegang med at før, før i tiden, og helst litt før det igjen. Da var det bra. Takk for det gode humør og den dårlige hukommelse.

Jeg tror at det gir bedre liv, og bedre helse av å ta med seg minst mulig fra dagen igår. Lev fremover, møt fremtiden og lev gode dager.

torsdag 21. oktober 2010

Mer nærvær, mer glede..


av Adolf Vind Bircheland

Jeg lever med elementene, det burde flere prøve. Jeg leker i snøen, og lar nydelig høstløv drysse over meg. Jeg er bevisst og klar over at alt har en begynnelse, og alt har en slutt. Denne absolutte erkjennelsen gjør at livet blir mer intenst i alle sine former. Man vet at det en gang tar slutt, dette gjør meg ikke på noen måte trist. Fødselen bærer med seg kun en garanti, nemlig død. Fyll tiden imellom med alt du kan tenke deg. Gi plass til gleden, tilgivelsen og overbærenheten.

I disse dager der en hel nasjon måler og veier naboens gull og grønne skoger, der misunnelsen puster liv i gamle glør er det viktigere enn noen gang å se lenger, dypere og grunnleggende. Jeg undres over at Tv-innslag fra fremmede verdener under andre himmelstrøk som viser folk som ikke eier stor mer en et skinnende smil, og to lykkelige øyne ser meget gladere ut enn de fleste nordmenn!!!

Vi reiser gjennom livet på 1 klasse. Ihvertfall rent matrielt sett. Takk og pris for det gode liv vi får leve her til lands. Prøv å leke mer betingelsesløst, dans under stjernene en høstkveld til livets musikk. Lytt til vinden, føl på snø eller regn. Kjenn varme og kulde. Lev lykkelig i alle dine dager.

Med ønske om alt godt til deg som leser disse ord!!

Adolf V.B personlig.

mandag 18. oktober 2010

Dagens lille oppskrift


av Adolf Vind Bircheland

Livet er helt unikt. Tenk å få leke på en Jærstrand når vinden napper i kropp og natur. Regnet pisker og slår i ansiktet, og bevisstgjør deg hvert millisekund om at du lever, du føler, du tenker og har det helt herlig.

Jeg løper på sanden som et barn. Vifter med hendene høyt over hodet, føler jeg svever med fuglene som blir behandlet som små dunnøster av elementene. Bølgene slår frådende mot land, og prøver å nå meg. Dra meg ut i havet og la meg bli ett med alt. Her, akkurat her på Borestranden føler jeg at jeg er mer levende enn på lenge. Høststorm, du herlige høststorm.

En smule galskap, et fang med smil og vennlighet, noen dråper utforskertrang hjelper mer enn tusen og en natt. La høststormene komme, jeg er parat til å nyte hvert sekund, hvert minutt og hver eneste time av det. Lev og LEK.

tirsdag 12. oktober 2010

fra en fugl som fløy forbi..

av Adolf Vind Bircheland

Nyt livet i dette nu,
lev, og gled minst ett menneste til.
spre smil og glæde,
livet er jo så kort.

ingen vet hvor lenge,
du er gjest i din jordiske kropp.
nyt livet, i dette nu,
kjenn at du lever. Glæder og sorger.

Intet er lovet, men du kan stole på nuet,
ta det, grip det,
spre latter og glede.
Du er et vandrende lys gjennom livet.

søndag 10. oktober 2010

Sånn kan det gjøres..


av Adolf Vind Bircheland

Noen ganger får jeg slik en uhemmet og vill lengsel efter å oppleve noget nytt og spennende. Forleden valgte jeg meg ut 10 reiseruter som alle har det til felles at de kan unnagjøres enkeltvis på en søndag. Trekningen skjer ved at hver enkelt rute beskrives på en lapp, og lappene legges i min deilige søndagshatt. Trekning ved morgenkaffe samme dag for å liksom få overraskelsen på kjøpet.

Selvsagt er det innlagt stopp på gode spisesteder. Livet er for kort til å slumse med matpakker. En middag på Fleischer Hotell på Voss er velfortjent for de fleste, og kan anbefales på det varmeste.

Hvor går turen neste gang?

onsdag 1. september 2010

Høstmåned..



av Adolf Vind Bircheland.

Kjære alle sammen, nu skal vi la oss glæde og begeistre over livet og høsten der er på vej. Å hvor det er vidunderlig at nyde sin morgenkaffe i solveggen ved køkkenvinduet når den blege høstsol sender sine varme stråler mot alt som befinder seg på den duggfriske jord.

Enhver årstid som man befinder seg i, er alltid den vakreste. Nu er høstens farvespill lige om hjørnet, og jeg kender en barnlig fornemmelse og lyst over alt der blir at beskue om kun få uger.

Ta vare på øyeblikkerne, livet er jo dog sånn en fluktig ting. Nu skal man måske plante nogle krokus og påskeliljer. For det er jo slig om høsten, at det hele bebuder en ny Vår.

De ømeste stjernedryss fra Adolf Vind Bircheland personlig.

tirsdag 31. august 2010

Om å plante et tre..



Adolf Vind Bircheland

Jeg har plantet et tre. Hvor er jeg heldig som kan gjøre nettopp det. Treet ble plantet efter alle de gode kunsters regel og efter velmenende råd fra en gartner. Nu står det der og strekker seg mot lyset og himmelen. Hvis uhell ikke inntreffer og treet får vokse seg stort vil det være på sitt vakreste når kommende slekter nyter skyggen treet kaster på solfyllt plen.

Måske engang om mange år står et lite barn og ser på treets krone, strekker sine armer små mot en av de gode frukter som henger litt for høyt til å nås. Måske nettopp da blir den som plantet treet tenkt på i takknemlighet. For det var jeg som plantet det tre som bar verdens beste frukter, og som en gang i fremtiden vil befinde seg i en for meg nu fremmed persons barndommens dal.

Akkurat nu forsøger mitt lille nyplantede tre å vifte litt med grenene, forsøke seg mot vestavinden. Rette sine grønne blader mot det livgivende sollys. Jeg håper kjære tre at du finner ditt nye sted behagelig og godt. Jeg gleder meg til å følge deg i årene som kommer, og jeg hvisket til det at her skulle det få det godt. Jeg følte at treet forstod hva jeg sa. Og i vinden hvisket det takk.

Gå ud å plant et tre, intet føles så godt her og nu som akkurat det.

mandag 30. august 2010

Verdens beste mobiltelefon



av Adolf Vind Bircheland

Jeg har skaffet meg verdens beste mobiltelefon. Telefonen er noget uhamslig at have på lommen, og det er nettopp det som gjør den til verdens beste. Jeg kan nås når jeg oppholder meg ved telefonen, ute i det fri. Ellers vil jeg bevege meg fritt, og nyte det eksklusive i det å være utilgjengelig. Jeg har et sterkt behov for å ikke være tilgjengelig til enhver tid. Hvorfor må det være slik at alle skal ha rett til å komme i kontkt med meg efter eget forgodtbefinnende?

Dette er et ledd i prosessen "ta tiden tilbake". Efter år med massiv reklame om viktigheten av å være tilgjengelig over alt hele tiden, er nu tiden kommet for å slå tilbake. At det finnes leverandører av forstyrrende produkter som når deg langt til havs, og sågar innerst i Trollskogen er sikkert som "Ice" om vinteren. Jeg vil ikke ha "is" overalt alltid, takk.

Det eneste man oppnår ved alltid å være tigjengelig er stress. Følelsen å være uunværlig er også et febertegn på denne påtvungne moderne vei.

Få deg ny "mobiltelefon" du også! En som er ute, og som er for tung til å bæres...

lørdag 28. august 2010

Vil du være med på notene?



av Adolf Vind Bircheland

Sjubbiduu ai æm tobeikers!! Ann itt is gudd, verri gudd. Fra utlandets dampende varme til hjemlige trakter. Åååå så fantastisk. Jeg følte hele kroppen var erigert da jeg atter så mitt vakre Beiarlund igjen. Flere måneder foruten denne livsnødvendighet er simpelten uutholdelig.

Nu gleder jeg meg over hver dag som kommer. Tenk så deilig at det blir mørkere for hver eneste dag som går!! Vidunderlig. Ingen forventninger om at man må gjøre ditt, og må gjøre datt utomhus. Man kan uten dårlig samvittighet hengi seg til litteratur, skriving, nettvenner og Tondyldvin. Jeg har bestilt ett tonn stearinlys, som skal lyse opp i vinterhalvåret som vi nu er iferd med å nærme oss med sjumilsstøvler.

Jeg bobler over av kreativitet, det er like sikkert som julennissen på kjerringa. Eller noe i den duren. La oss herved erklære høsten for åpnet. Dette gjør vi sammen, for kl 2400 i aften "BLINKER VI MED LYSAN" sammen. For en bedre verden, og for en herlig vinter...

søndag 2. mai 2010

1033 venner på Facebook.


av Adolf Vind Bircheland

Siden debuten på nettsamfunnet facebook for ca 14 måneder siden er Adolf Vind Bircheland begunstiget med tilsammen 1033 webvenner. Nu er det tid for en facebook pause. Den pirrende nysgjerrighet for denne webverdenen er erstattet med lange gjesp, og forventede hendelser. Jeg finner det derfor nødvendig å ta en pause.

Adolf Vind Bircheland takker hver eneste av dere 1033 for en artig tid sammen. Man skal jo som kjent ikke bare ha det morsomt, man skal ha det litt le også. Du lurer kanskje på hvordan det hele startet? Iherdige journalister har snust og sniffet og skrevet om Hvem som stod bak Adolf Vind Bircheland. Denne katt og mus lek fant jeg særdeles morsom.

Det fremstod som sikkert for de fleste at Adolf til enhver tid befant seg i Egersund og nærliggende heieområder. Jeg har vært i Egersund tilsammen 7 eller 8 dager iløpet av tiden Adolf Vind Bircheland har drevet med sine sprell. Gleden med de fjernstyrte applikasjoner har vært på min side, så absolutt. Man kan være til stede i ånden, selv om man ikke legemlig befinner seg på stedet.

Et høydepunk var Show Chow sin jularevy, jeg hadde håpet at Adolf Vind Bircheland med sin bowlerhatt hadde blitt viet en smule oppmerksomhet, men ifølge kilder ble det visstnok ikke dreiss over dette innslaget. Mange har vært opptatt av "Hvem som er Adolf Vind Bircheland". Jeg kan med sikkerhet si at det finnes noen der ute som gir seg ut for å være Adolf Vind Bircheland, det er skrevet og signert ting i Adolfs navn som jeg ikke kjenner.

Hvor om allting er, jorden snurrer rundt som før. Det skal den fortsette å gjøre. Adolfs pennefører henter inspirasjon fra mange hold. Jeg takker Piet Hein, Søren Kierkegaard, Knut Hamsun, Charlie Chaplin, Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Lars Hertervig, Rolf Løvland og Secret Garden og ikke minst Dalane Tidende.

Redaksjonen.

torsdag 29. april 2010

Hawaiiburgeren


Adolf Vind Bircheland

Nu registreres det atter at pendelen swinger. Det ene ytterpunkt som inkluderer rå fisk og sjømat og anden asiatiske potensretter viser motsatt vei til en nærmest glemt rett. Selvfølgelig er det den gode Hawaiiburgeren som nu skal få sin gjenintreden i de norske gatekjøkken Cheesen eller mer ungdommelig Tjiz er blitt byttet ut med den saftige, sydlandske og akkurat passe fremmede annanasring.

Ved bespisning af den glade burger drypper nypressede dråper annanassaft ned på smaksløger og kultiverte ganer. Samen med biffkjøtt i riktig blanding, salat og dressing og et akkurat passe forvarmet hamburgerbrød er dette en livrett som er så gjev at det er åpenbar konfirmasjonsmat.

Ungdommen vil få en direkte link til svunnede tiders menneskeføde på særdeles høyt plan, og oddsene for å lykkes i livet blir styrket. Ifølge hemmelige tester gjort på levende mennesker ved NTNU i Trondhjem er det vesentlig godtgjort at mennesker som har hatt Hawaiiburger som endel av kostholdet faktisk er mer intelligente enn de som ikke nyter den exclusivitet.

I Pølsebodmiljøet over det ganske land råder glede og begeistring. Hawaiiburgeren ble tildelt stjerner i Michelinguiden for bodmat. Det er simpelthen bare en ting at gjøre! Løp til Okka Bod å forlang din Hawaiiburger nu.

onsdag 28. april 2010

Flyplassen på Ege i vinden..


av Ohlve O. Kjerwald

Rykter i luftfartsmiljøet er tydelig på at en sensasjonell nyhet er i ferd med å slippes i Egersundsområdet. Den kjente Iren Michael O'Leary, sjef for Ryanair, har slektsforsket at han har avstamming direkte fra Egersunds møblerte hjem. O'Learys tippoldemor på farsiden stammer direkte fra Leidland i femte huset på høyre side til venstre hånd. O'Leary er nærmest irsk for Leidland. Han har derfor undersøkt mulighetene for å få etablert flyruter til og fra Egersundsområdet. Hensikten er å få flest mulig edle Egersundere ut i verden, og åpne for kommersiell turisttrafikk inn i Dalane efter "Load and go" prinsippet.

Flyplassen på Ege ser ut til å bli basen lokalt. Innsjekkingsrampe og fasiliteter er i bestilling. Talsperson for naboene på Ege, Sløvi Eigh, sier seg måtelig begeistret for nyheten. Utrygt med så mye nytt, er gjennomgangsmelodien fra det hold.

Dette vil føre Ege og Egerund nærmere Europa og verden. Har du tips i saken bes du kontakte redaksjonen ved runkjøringen. Vi håper å følge opp snarest, men Elmseter i Ryanair Norden holder kortene tett til sitt veltrente bryst.

Ordfører Junior øver på bevingede ord i forbindelse med første avgang fra Ege. Ryanair vil åpne for ekstrarunde over Beiarlunden og Vind Bircheland ifm innflygingen til flyplassen på Ege. Rådmann i Egersund Karl Johnny Olsen ser muligheter til å pynte på en ellers skranten kommuneøkonomi. Det ryktes også at Julebyen vil utvide sesongen fra 1 november.

Enn dettan, hør skjer så møje kjekt atta!

mandag 26. april 2010

Tid for å kjemme med digre kammer.


av Adolf Vind Bircheland

Sjelden er det større engasjement og større glede enn når de store kammer kan løftes ut af skapet. Denne gang er det et religiøst miljø i den katolske kirke som får smake kammens spisshet. Nu skal atter troende mennesker kjemmes over en kam. Det finner meg underlig at kjærlighetsbudet er av de viktigste bud der er diktert fra Vår Herre, og at det er budet menneskene benytter seg minst av. At menneskene har katalogisert og vurdert de ulike måtene og vise sin kjærlighet på er spesielt.

Føles en ting feil, så er det som regel fordi det er feil. Pedofile mennesker er like forkastelige uansett yrke og bakgrunn. Det finnes så mangt af elendighet i verden å grave seg ned i dersom man vil det. Kunsten er å la være.

Adolf Vind Bircheland besøkte i søndags sin kirke. Glassmaleriet i denne kirke er vidunderlig. Min kirke kan like gjerne være en naturens katedral. Intet gjør meg mer religiøs enn følelsen av tilstedeværelse i vakker natur. Fjellene kan være digre som klokketårn, og den andaktsfølelse man til tider får innunder huden er som søndagslyden fra stueveggene kl 11 i Egersunds gamle bydel en gang i forrige århundre. Det var salmesang på høyt volum, nærmest for døve skulle man tro. Der satt de gamle mennesker og nøt sin andakt, en rar opplevelse var det å rusle gatelangs den gang da.

Min gode venn Pater Pollestad er en Tondyldvinelskende herre. Tondyldvin gjør at man blir frittalende, begeistret og glad, noe som kan falle enkelte tungt. Slik er det, og dem om det. I Likhet med min venn Podlesten kan jeg skrive under på følgende setning:

"Jeg har ikke alltid rett når jeg bestemmer meg, men alltid når jeg ombestemmer meg"

søndag 25. april 2010

Ferdig spådd kaffegrut.


av Adolf Vind Bircheland..

Morgenstund har tull i munn, sa folk i gamle dager. Oppsamlet og ferdig spådd kaffegrut skal idag brukes i omgang nummer to. Verdens vakreste roser blir resultatet af påstrøing af kaffegrut i bedet. Jeg har erfart gjennom flere sesonger at resultatet blir vakkert. Det er dog forskjell på grut som er spådd eller ei. Flotte roser er bare en av de mange fordeler man oppnår ved kaffegrutspåingens edle kunst.

Et eventyrlig naturfenomen er likeså den fuglesang som høres efter at småfuglene har hoppet rundt rosebusker og nebbet i seg grutkorn. Det må vel lyde som en himmelsk fuglesang? Ja, det skulle ikke meg fortuste!

Jeg nyter årstiden, og håper du gjør det samme. Konsentrer deg om vesentlighetene, og vær nøye på hvem som fortjener oppmerksomhet. Mange hyggestunder er i nær vente. Sommerstundene er dog de bedste. Iår som ifjor skal Adolf Vind Bircheland på tur til et land der ligger syd i Europa. Jeg har aftalt møde derude med noen af Rogalands fremste mennesker, og det skal drodles om både det ene og det andre. Det pleier ofte at bli sådan at...

Nettopp dette år skal Adolf personlig bestige Preikestolen i Ryfylkes vakre landskab, nå det vil skje får vi vente og se. Jeg glæder mig allerede.

fredag 23. april 2010

Sommerens uteplass..


av Adolf Vind Bircheland

Jeg er svanger med ny uteplass. Den skal også inneholde min sommerskrivestue. Jeg er igang med et meget interessant bokprosjekt. Det forlanges meget af mig selv, og det skal det på alle måter også gjøres. Mange gode ideer er satt til gjæring. Ting begynner å bli ferdig hevet, langt ifra alt. Dog er et farverikt persongalleri på plass. Jeg er allerede blitt glad i disse personene. Jeg benytter tiden til å gi personene sjel.

Det at min nye uteplass har den bedste vestvendte beliggenhed gjør at sommerkveldens farvespill vil gli under huden og inn i tastaturet på en varm og levende måte. Det er forskjell på å fortelle en historie, og gi en historie liv.

Nu forberedes en tid der grovere redskab skal trakteres, nærmere bestemt hammer og sag. Adolf Vind Bircheland er også en nevenyttig mann. Dette har ført til mye god Tondyldvin og ikke minst en god Sonjakk, som de sier i Bjerkreim.

Intet er som en sommerkveld under parasollen. Det nærmer sig dere, og selvsagt er min gode venn grillkongen Craig selvskreven rundt grillen. Craig er visstnok i ekstase efter lovnader om Tondyldvin i ubegrensede mengder. Alt selvsagt efter innvielsen av min sommerpavillion.

La den kommende sommer bli den bedste i ditt liv.

torsdag 22. april 2010

Skjenker du roser?


av Adolf Vind Bircheland

Gleden er gratis. Det koster ingenting å la seg glede, og glede andre. Hvis du tror du oppnår det beste ved stadig å påpeke alt som ikke fungerer, vil du ende opp med å ikke fungere selv. Glem bagateller, tenk og fokuser på alt det som er bra, og alt som fungerer optimalt. Hvilke andre steder ville du ha bodd?

Ingen. Jeg ville ikke ha byttet med noen. For en luksuriøs tilværelse vi er en del av. Man skal ikke ha gode tider for lenge før man tror at det er slik det skal være! La oss håpe det varer. Underveis kan du bidra med ditt, alle må gjøre sitt.

"Skjenker du roser i tilstrekkelige doser, på ditt jordiske livs korte vei?" Fokuser på det gode i mellommenneskelige situasjoner. Si til et menneske at det du sa nå gjorde meg glad! Skryt av et annet menneske, og se hvor godt dette gjør.

La dette være dagen da konstruktiv kritikk og andre analyser for alltid fylles med et positivt fortegn. Vær den du er, du er ingen andre. Hvis du ikke er deg selv, hvem er du da?

lørdag 17. april 2010

Ild og vann, en Pølsebod hver mand.


av Adolf Vind Bircheland

Pølseboden er selve kultsymbolet på ungkarstilværelsen, spesielt mot slutten av forrige århundre. Efter en tid der påstått salatknasking, jogging og fitnessenter har kjempet om vår kollektive oppmerksomhet er påny tiden inne for pendelsvinging.

Ford Granada vil relanseres ifølge sikre kilder. Karlsens Pølsebod vil gjenoppstå fra asken utpå høsten. Innslag som "Pølsens dag" og ikke minst den legendariske og klassiske kinofilmen "den forsvunnede pølsemaker" er lodd på vektstangen i så måte. Tramteateret vil oppstå med det mer svingende navnet Dramteateret. Lars Sponheim vil overraske med nye spillopper, og Kjell Mange vil bli flere..

Den meget kjente Johan Støa med legendariske "Skyller og drit" har bidratt til den kollektive underholdning da Edgar banket på døra og en nestenulykke var iferd med å anses som faktum. Du store verden, så lite det er blitt!

For at sitere en kjent Oppdøling, utflyttet hertil for flere år siden:" Hver mand sin Pølsebod."

lørdag 3. april 2010

En hellig stund ..


av Adolf Vind Bircheland

Livet er nå, livet er det øyeblikket man til enhver tid befinder seg i. Intet mer, intet mindre. Heldige er vi som kan dele den dyrebare tid med ligesinnede der finder glæde og kundskab nederst i de Tondyldvinske flasker.

Påsken er en tid for rolighed og eftertanke. Mon er det slik at dette er det hele? Tenk om all ting bare blev svart efter levd liv? Tenk om alle himmelens stjerner ikke hadde noen misjon?

Påsken er samtidig en tid for Tondyldvin i passe mengder. Påsken er tid for så mangt, blant annet det stekte lam.

Ifølge den kruttsterke og tindrende klare kaffegrut der blev spådd her om aftenen er det all grunn til at skjærpe sanser.

Der tales om...

mvh Adolf Vind Bircheland, i Perlehumør.

mandag 22. mars 2010

Visit Vind Bircheland i Fergebyen.


av Adolf Vind Bircheland

Stemningen i herværende redaksjon er tilnærmet euforisk efter de sidste dagers nyheder. Fred Olsen Lines har besluttet å gjeninntre i trafikken mellom Norge og Danmark. Det letes efter en passende fergeterminal der er ledig. Det ryktes at administrasjonen i "fantabyen" Arendal er i heftige og begeistrede møter med representanter fra Christianiarederiet. Det bekreftes fra solid hold at Orfører Junior ikke har hatt blund på øyet på tredje døgnet nu. En herværende sykkelreparateur og hobbyentusiast har nærmest eksplodert i en lokalpatriotorgasme på høyde med den flotteste supenovaeksplosjon.

Det klinger i havnekassens bøsse, og på Hauen Camping, og søndre Egerø er ikke en flaggstang tom. Det vil bli fattet en snarlig beslutning om fergedrift, forhåpentligvis fra Egersund. Det viser seg at årsaken til den dreiende fergevind er vår redaksjons tildeling af den høyt rangerede KUPP prisen der blev utdelt i Gvarv i helgen. Dette tilkommer de fremste av de skrivende i forbindelse med dyptpløyende innsats mot uegenyttig frembæring av nytt for almuen. Den kjente romforsker Tom Tandberg er foregangsmand i KUPP foreningen. Han utdelte prisen til vår redaksjonsformand, og en ovasjon af klappsalver og begeistrede tilrob følgdes.

Nu sies det at den ideelle stiftelse "Besøg Beiarlunden" er lagt ned med umiddelbar kraft. Samtidig kaster dagen lys over det nye, og mer sexy "Visit Vind Bircheland".

Den selvoppnevnte Kjheld Slagmark blev overraskende trukket ut af hatten som formand. Nu er jobben igang frem imot sommer og sol. Lad oss i begeistringens rus gjøre som den berømte Sexolog Langfeldht af Egersund og hylle den kultur og medisin der ligger i en god kopp "Gammel Dansk".

Visit Vind Bircheland.

mandag 15. mars 2010

I kveld skjer det..


av Adolf Vind Bircheland

Iaften skjer den store omveltningen. Planetene inntar en god posisjon, og vil virke positivt inn på menneskeheten. Dersom du er heldig og har et korrekt vinklet utsiktspunkt fra ditt hi, vil du se den tynne månesigden i løpet av de nærmeste timer.

Ved 22 tiden i aften er månen i ny. Det er selveste vårmåneden som åpenbarer seg og brer sin sterke energi til den som tar imot. Med Marsmåneden starter alt påny, vinteren må slippe taket og solen kjennes som den varmekilde den er. Uten sol, intet liv.

Adolf Vind Bircheland begynner å komme i olympisk skriveform. Men her stresser redaksjonen ikke. Intet er som en ide, hvis tid er inne.

Pax et bonum

torsdag 11. mars 2010

Et friskt penneslag er ikke at forakte..



av Adolf Vind Bircheland

Som ivrig læser af Dalernes Tidende finner jeg den nye redaktør, Herr Stormark, meget begavet. Svært få har stått opp for dette så friske pust inn i det etablerte Dalane. Jeg vil med dette uttrykke en viss begeistring overfor Herr Stormarks absolutte og uselviske engasjement. La det være hevet over enhver tvivl at slike avismænd ville ha berget den synkende papiravisskuta. Avisene er blitt alt for snille, og tør ikke lenger utfordre samfunnsinstitusjoner og påpeke rett og urett.

Herr Stormark har utvist "Brumlebassens" kunst, og vekket og skremt folk både her og der. Hva som blir utfallet av den brennhete saken er ikke godt at si. en ting er utvivlsomt, det at "Bygdedyret" virkelig er i sin bedste alder er hevet over alle tvivler.

Hvis man ikke vil begå feil, ja så gjør intet. Herr Stormark velger det motsatte. Han vil gjøre mye, og den som gjør, gjør av og til en feil.

Adolf Vind Bircheland liker den friskhet Herr Stormark representerer. Meget synd at han ikke ville bekrefte mitt web-vennskabs forespørgsel.

Det blir en het vår!

torsdag 4. mars 2010

Horoskopet


av Adolf Vind Bircheland

Som uteksaminert godkjent kaffegrutspåer har jeg nyttet de mørke måneder vel. Her har jeg ikke ligget på noen som helst form for hvileskjær. Jeg har deltatt på flere helgesamlinger i Konges by i temaet "Horoskopets inntreden i den kollektive bevissthet 2012" Et umåtelig interessant tema. Faktisk med en treffsikkerhet som forskrekker!

Jeg kan love mye interessant stoff fremover. For tiden er jeg meget beheftet med kollokviegrupper om emnet. Du kan gjerne si at vi utvikler en felles spisskompetanse. Det har vist seg at betydelig stillingsmakt er noe som kan benyttes til kvantesprang i ulike retninger. I likhet med minister Giske har vi invitert Krompen til vårt noe uformelle fora. han vil sikkert kunne bidra med mye "positivt".

Forøvrig jobber hjernen med manuskriptet til Adolf Vind Birchelands første bok. Jeg renner over av lyst til å komme med smakebiter fra et farverikt og svært så underholdende persongalleri. Handligen tar utgangspunkt i..... (stopp!! HOLD AN!!!!)

Ha gode dager.

lørdag 13. februar 2010

Jeg velger mig Vaaren!


av Adolf Vind Bircheland

Endnu er solen lav på kveldshimmelen, men nu merkes det sakte at det går imot Vår. Jeg velger meg Våren. Den er begynnelsen på alt. Alt det fine og flotte er foran. Intet er vel mer underlig at betrakte, enn snøen som smelter og blottlegger sort muldjord. At det ut af dette mørke element skal komme de vakreste blomster og vekster er intet mindre enn et årlig under. Atter skal vi få ligge på ryggen i grønne enger og se universet rase forbi. Langt der ute i det fjerneste fjerne ligger det måske noen å ser at nettopp vi raser forbi.

Intet er vel mer Vår enn en tur langs Norges vakreste Jærstrender. Solen er høy, horisonten uendelig og naturens dufter tilstede. Våren er som en av Beethowens symfonier. Den er perfekt. Det er ikke mulig å legge til en tone for å forbedre stykket, og alt der trekkes fra forringer absolutt.

Våren er tid for de bankende hjerter, våren er tid for en kriblende kropp. Våren er tid for å være alene, våren er tid for å vandre i flokk. Jeg velger meg Våren fordi..

mandag 8. februar 2010

Kan det sies vakrere?






Nær din egen sultne sjæl
Og hold den stærk og vågen
for hvis du ikke er dig selv,
så er du ikke nogen

Piet Hein

lørdag 30. januar 2010

Det er så gøy..



av Adolf Vind Bircheland

Ahh, begivenheder står i kø. Nu er forberedelserne igang til en af årets ekskursjoner til Europas tondyldbærlunder. Vaclavs Weingard vil selvsagt blive besøget på en dertil verdig måde.

Per Pollestad meldes i storform. "Hagabuss e best". Det blir en het vår....

søndag 24. januar 2010

En hjertelig stor takk, på vegne av mange..


av Adolf Vind Bircheland

Den siste dag kom overraskende på alle. Det siste punktum, før "Minnenes verden", er sterkt for alle som er igjen. Likevel sitter de som er tilbake igjen med en stor følelse av takknemlighet. Jeg vil takke på vegne av de mange tause penner, og takke så inderlig på egne vegne.

Du var et samlingspunkt for mange. Hjertelig til stede, interessert i folk, og dine evner til å få folk til å se det positive i alle livets situasjoner er til efterfølgelse for andre. Dine evner som sosialarbeider og underholder er skattet i manges innerste gjemmer, og de er heldige de som har kunnet si "pappa" til deg.

Du lærte oss å bli glad i naturen, du lærte oss å gå på tur. Søndag kl 10 på Gruset, var utgangspunkt for mang en sjelegod turopplevelse. "Alle skal med" er vel det slagordet som rommer det meste av det du stod for. Du har grunnlagt den efterhvert så kjente Torsdagsklubben, underholdt med Seniordansen, vært julenissen og spredd glede og knyttet vennskap med mange på reiser. I deres hjem var døren alltid åpen, man følte seg alltid velkommen. Tusen takk.

Adolf Vind Bircheland har funnet mye inspirasjon I Tondyldveien, blant annet til den himmelske drikk utviklet over år, nemlig Tondyldvin. Det var du som viste Adolf veien til Beiarlunden. Det var du som viste Adolf den mest elegante sjåførhilsen som noensinne er vist på Rundevollsveien. Begrepet "Mat er gøy" er for alltid satt på ordtakshimmelen,som ditt.

Nu er livsstien til ende gått, takk for alle gode år.

Fred over minnet og minnene.

fredag 22. januar 2010

Festivalene er igang..


av Walter Weshovda Borje

Endelig er vi igang med den deilige festivalmaraton som det herrens år 2010 byder på. Nu starter året med "Kånntrifestivaalen" på Storekvina nu til helgen der den kjente sokndøl Mannfred Myssa er et trekkplaster av dimensjoner, her er det bare å knyte linedanceskoene og smøre med blått!

Intet er vel som god gammeldags "hestejazz", hatter og saloon. Tradisjonen tro blir døra sparket opp kl 1900 på Storekvinen forsamligssaloon. Som vanlig, og tradisjonen tro yppes det til bråk ved 01 tiden, og lensmanden avslutter dag 1 ved 2 tiden efter at deltagerne har fått slået ifra seg på behørig vis efter de fleste kunstens regler.

Nu er det bare at vrage og velge på øverste festivalhylle. God Festivalhelg.

PS! Snart er det ungkarsfestival i Bøkle. Tjihi...

mandag 18. januar 2010

Kommuneekteskap..


av Adolf Vind Bircheland

Jeg blir oppildnet av å observere alle de interessante innlegg der bliver præsentered om kommunesammenslåing. Dette er et tema der opptager de lærde i kommunestyresaler over det ganske land.

Adolf griper begjærlig tastaturet for at utvide de bevingedes horisont! Hvorfor i all verden slå seg sammen med noen som egentlig ikke vil? Et samarbeid mellom verdensbykommunen og en eller flere af de andre Dalernes kommuner er tapt spill. Et ægteskab egentlig ingen af provinskommunerne ønsker er som et tvangsægteskab at anse.

Nyt af året er ideen om at man kan slå seg sammen med hvem man vil, hvor man vil og bli lykkelig eier av ei kommunebrud som er fager,villig og har noen kroner i amtsmadrassen. La verdensbyamtet slå sig sammen med eksempelvis Åseral (mye areal), Halden (gunstig grænsehandel), Nordkapp (turister og midnattsol), Sunnmøre (penger) og til slutt Bergen (menneskemengde og selvtillit).

Dette ville blitt en av landets desidert vakreste kommuner med et fordelsprogram forunt de færreste å ha. Det er ikke et sekund at miste. Den ansvarsbevisste og humørfylte politiker der leder an i verdensbyen har nu fått banebrytende marsjordre..

Hva om kommunen hadde inkludert en og annen utenlands sviskekommune, ja bare sånn for å gjøre seg ven og vakker, just som husbonden! Hva med Valencia communidad (klima), eller Haifa (appelsiner)?

Mye herlighed og glæde er underveis til den nye storkommune..

fredag 15. januar 2010

Gratulerer til en trofast venn..


av Adolf Vind Bircheland
Verdensbyens lokalavis runder i disse timer 125 år. Det er en respektabel alder. Avisen er lest av veldig mange personer opp igjennom årene. Avisen har en solid tilhengerskare, og har maktet å fornye seg gjennom hele livsløpet frem til dags dato. Med den nye redaktørens påvirkning av såvel utseende som innhold inviteres det til minst 125 nye år.

Som en god avis skal gjøre vekker DT alle slags følelser og reaksjoner. Dette er bra, og jeg håper de vil fortsette med det. Adolf Vind Bircheland, personlig, ønsker herved å utbringe en skål for verdensbyens aller beste aviz! Jeg hever mitt smukke glass fyllt med den himmelske drikk Tondyldbærvin, nikker anerkjennende til fredagens utgave af DT og utbringer en kongelig skål for Dalane Tidende, 125 år, journalist Ingve Aalbu, redacteur Stormark, de Kvasshei, leserinnlegg, tegner Bøhn Pettersen, Olve O Kjerwald og resten af den flinke og hardtarbeidende lokalavisandarbeider.

Gratulerer med dagene!!

mandag 11. januar 2010

Hestedrikken ved Helleland sentrum..


av Walther Weshovda Borje

Efter meget strev og tålmodig letearbeid har vi nu endelig hatt hellet med oss. Det har i årtier vært et dypt og inderlig savn at påny med egne øyne se den urgamle hestedryckke som i sin tid var plassered i gamle Hedland amts sentrum.

Ligeså kjært er mindet om de gamle jernringer der var utplassert ved den legendariske kolonialaffær ved den gamle og omholdte steinklopp. Mang en dølagamp og fjording er fortøyed dertil. Sentrumet var i årtier et knudepunkt for busser og folk, og mang en sirdøl har filosofert sig videre oppover mot Gyadalens mange og trange kløfter sittende på Sirdalsrutens røde buss på vei til eksempelvis Donsen.

I nyere tid kolliderte en af de sjeldne bønder fra Hetlandsheien med en franskregistrert automobil på nettopp denne klopp. Hvor en salig forvirring der hersket når den enfoldige bonde, med en snert av sogndalsmål, traff den continentale vindrikker fra Monmartre Sacrecure fra selveste loffens hjemsted. Deraf navnet Pariserloff. Alt dette skjedde på kjempers fødested, som mot alle odds har livgitt og fremdiet bl.a to meget sjældne herremenn, deraf kun den ene har olympisk medalje. den andre fremhævet allerede i ung alder særdeles stor interesse for sprenglægemer. En innvendig explosion i en boble, med påfølgende strømpebuksebrudd som katasrofal konsequens, på kvinden der gikk under tittelen "hu med det lysa håre".

Nu har det blit fortært mange af Amandas kjøttkager siden den tid, nye koster feier. En ting er ihvertfall helt sikkert, Hedland har endnu ikke vist frem alle sine uslæpne diamanter.

søndag 10. januar 2010

Nyheter hele tiden.


av Adolf Vind Bircheland

Jeg er fri, jeg har fjernet en ingrediens i mitt liv jeg trodde var viktig. Mitt TV-nyhetsbegjær er nu sloknet. Jeg leser fremdeles et rikt antall av verdens aviser, men TV nyheter er for all fremtid eksludert fra det Vind Birchelandske hjem. Jeg har ikke lenger behov for å bli informert om katastrofer under de fjerneste himmelstrøk. Jeg får vite det jeg skal vite, og det holder lenge nok det.

Jeg ønsker at også andre avslutter sin ørkenvandring, og blir mer bevisst i så måte. Underholdningsbransjen bruker kriminalitet og katastrofescenarier som spekulativ underholdning. Dette gjør ikke folk lykkelige, dette gjør ikke folk friske og dette gjør ikke folk fornøyde. La veien til fjernkontrollens av-knapp bli meget kortere. Det finnes dog så meget annet, og dertil meget sunnere at bedrive tiden med.

Det man fyller sitt hode med kommer til uttrykk i livet som leves. Fyll opp med positive, gode opplevelser, musikk, litteratur og kjærlighet.

Du får helt sikkert vite om det du har behov for å vite om, vær du sikker. Jeg er i min andre uke uten TV nyheter, og det er deilig.

fredag 1. januar 2010

Mitt avslapningssted..


av Adolf Vind Bircheland

Ingenting er som å starte det nye året med en nyttårskonsert fra Wien, og påfølgende nyttårshopprenn. Sånn har starten på hvert nytt år vært for meg så lenge jeg kan huske. Det er ikke alltid lyden er på, "felegnuring" er som regel vakkert i kortere øyeblikk. Men kjekt er det!

Tiden er inne for å tenke fremover. Jeg kommer til å skrive blog også i året som kommer. Nytt av året er at jeg også skriver på ei bok som jeg håper blir gøy. Fjoråret ebbet ut med endel oppstuss om hvem som står bak pseudonymet Adolf Vind Bircheland. Meningen med Adolfs verden var budskapet i det som ble skrevet, og å ha det morsomt på egen og andres bekostning. En hel by har blitt bedre kjent som den lille byen som "Blinker med lysan", og det er ikke dårlig bare det. Jeg har ledd meg skakk over folk som har gitt uttrykk for at de har spanet i Eikundakafeen efter en komlespisende Adolf Vind Bircheland. Jeg har ikke lurt disse, og samvittigheten er ren som hos ei sovedokke. Adolfs verden er en blanding av virkelighet og illusjoner. Adolfs pennefører har legemlig sett befunnet seg på 45 mils avstand fra begivenhetene, men i tanken og i illusjonen har jeg vært til stede.

Det som har vært uventet er at så mange har blitt webvenn med Adolf Vind Bircheland, dette hadde jeg ikke trodd. Jeg lurer på om han får 1000 venner? Veien har blitt litt til under marsjen. Lenge lurte jeg på om jeg skulle la Adolf få marsjere inn i et nytt år, jeg har nu bestemt at han, med sine venner, skal få traske videre. Hva vi møter på ferden vet vi ikke, i likhet med alle andre, men utgangspunktet er at det skal være gøy å ha det løye. Det skal også være løye å ha det gøy. Denne blog fungerer som et avslapningssted for meg, jeg liker å skrive og bli skrevet for.

Vennligheten facebook har ført med seg har fasinert meg. Folk har plutselig fått store vennekretser, selv om de ikke omgås sosialt. Folk man tidligere visste hvem var, er nu blitt venner. Sånn sett gjør facebook mer for verdensfreden enn mange andre mer eller mindre seriøse forum. 2010 er for alle et ukjent farvann, vi skal ut på reise sammen, på samme planet. La dagens ønske bli at alle velger de gode og positive løsningene når valg skal tas. Men, hvor om allting er, sorger og gleder skal sammen gå og leve. Ukjekke ting vil også inntreffe. Da er det nyttig at minnes at jorden tross alt er en jammerdal. Paradisiske tilstander er utlovet oss først på et senere tidspunkt.

Facebook blir vel avløst av noe nytt efterhvert, så vi får nyte den søte tid så lenge det er tilgang på honning.

Et riktig godt nytt 2010 ønskes deg fra Adolf Vind Birchelands pennefører, personlig.

Adolf Vind Birchelands verden..

Adolf Vind Birchelands verden..
den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, har faktisk fattet begge deler lige dårlig..